عصر اعتبار- روسای پیشین بانک مرکزی و جمعی از افراد صاحبنظر در حوزه بانکی، در یک نامه خطاب به رئیس مجلس، نسبت به تصویب طرح قانون بانک مرکزی اعتراض کردند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایسنا، طرح مذکور تاکنون چهار بار مورد بازبینی و اصلاح مجلس قرار گرفته است؛ اما آنگونهکه کارشناسان میگویند نسخه کنونی ایرادات بیشتری نسبت به قبل دارد.
مهمترین ایرادی که از سوی امضاکنندگان این نامه به این طرح گرفته شده، منسوخ کردن قوانین پایهای چهارگانه فعلی و خلاصه کردن همه موضوعات مرتبط با بانکداری در قالب یک قانون است.
ماجرا از این قرار است که در سالهای اخیر، طرح بانکداری توسط تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تهیه شده است. مجلس اولین نسخه گزارش یکشوری طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران را با ادغام چهار قانون پایه کشور یعنی قانون پولی و بانکی، قانون عملیات بانکی بدون ربا، قانون اداره امور بانکها و قانون تاسیس بانکهای غیردولتی و چند موضوع مهم دیگر نظیر تاسیس بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران تهیه کرد.
این طرح با 216 ماده قصد داشت با جمع کردن تمام موضوعات پولی و بانکی و اقتصادی، قانونی جامع ارائه کند و اولین نسخه آن در 29 آبان سال 1398 منتشر شد. پس از انتشار، این گزارش با نقدهایی از سوی متخصصان امور پولی، اقتصادی و بانکی مواجه شد. پس از آن نسخههای دیگری از طرح مذکور که همگی ریشه در همان طرح 214مادهای اولیه دارد با اعمال تغییراتی تهیه و نسخه یکشوری آن در تاریخ 21 تیرماه سال 1399 عمدتا با حذف عنوان و تعدادی از مواد مرتبط با بانک توسعه تحت عنوان مواد مربوط به «مسئولیت، اهداف، ساختار، وظایف و اختیارات بانک مرکزی» در 122 ماده ارائه شد.
پس از آن این طرح دو بار دیگر مورد بررسی قرار گرفت و طرحهایی به ترتیب با 80 و 67 ماده ارائه شد. البته طرحی که با 67 ماده ارائه شد تغییرات قابلتوجهی نسبت به طرح 80مادهای کمیسیون اقتصادی مجلس داشت.
اکنون تعداد زیادی از روسای کل و اعضای هیات عامل سابق و مدیران شاغل و بازنشسته شبکه بانکی و بانک مرکزی در نامهای خطاب به مسوولان ردهبالای کشور با اشاره به ایرادات اساسی این طرح و لزوم بررسی کارشناسانه و همهجانبه مواد موجود، خواستار توقف طرح مذکور بهصورت کلی یا جزئی شدند و درخواست کردند مجلس طی مصوبهای مقرر کند لایحهای با محوریت بانک مرکزی تدوین و حداکثر ظرف 18 ماه به مجلس شورای اسلامی تقدیم شود.
امضاکنندگان این نامه همچنین تاکید کردند براساس ماهیت و نقش بالادستی قانون پولی و بانکی و بانک مرکزی، طرح فعلی به 3 قانون مستقل شامل قانون پولی و بانکی، قانون عملیات بانکداری و قانون اداره امور بانکها تقسیم شود تا به ترتیب اولویت و با تکمیل و بهرهگیری از مطالعات انجامشده قبلی در این زمینه اقدام صورت بگیرد.
محمود بهمنی، ولیالله سیف، سید محمدحسین عادلی، اکبر کمیجانی و طهماسب مظاهری، روسای کل پیشین بانک مرکزی، از امضاکنندگان این نامه هستند.