عصر اعتبار- مدیر کل تجارت خارجی بانک مرکزی گفت: یکی از بستر های مدیریت شده تالار حواله مرکز مبادله است که واردات و صادرات بازار کالا را مدیریت خواهد کرد که همان بازار حواله به آن گفته میشود.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از باشگاه خبرنگاران ، میز اقتصاد امروز به بررسی آخرین وضعیت مرکز مبادله طلا و ارز با حضور هامونی مدیر پروژه مرکز مبادله ارز و طلای ایران، شاکری کارشناس اقتصادی و راوشی مدیر کل تجارت خارجی بانک مرکزی پرداخت.
سوال: چند سامانه و نرخ برای ارز داریم؟
هامونی : مرکز مبادله ارز و طلای ایران امروز افتتاح شد.تالار ارز خدماتی را هم امروز شاهد افتتاح آن بودیم. سامانه نیما سر جای خود است و با نرخ بیست و هشت و پانصد تومان عرضه انجام میدهد. بسیاری از شرکت های عرضه کننده ما در این تالار کار خود را انجام دادند.
دو سامانه حواله و ارز امروز راه اندازی شده است. نوسانات نرخ ارز عوامل موثر متفاوتی میتواند داشته باشد،بانک مرکزی با برنامه ای که داشت مرکز مبادله را راه اندازی کرد. فرایند های ما در عرضه میتواند متفاوت باشد. نرخ بازار میتواند به تعادل برسد و شرکت ها به سود آوری برسند و بازار مولد مثل بورس که رشد خوبی داشته به دلیل اخبار مرکز مبادله اینها یک اثر جانبی است که درست شده است. سایر شرکت های صادراتی و منابعی که از شرکت های دانش بنیان است در تالار حواله معامله خواهند شد.
سوال: فکر می کنید همه ی دلایل برای افزایش نرخ ارز کافی بود یا خیر؟
شاکری کارشناس اقتصادی: این ایده نسبت به گذشته رو به جلو است. نکات تورم باعث اُفت تراز های تدریجی پرداخت های شما میشوند. در طی ده سال اخیر کیفیت ارز در دسترس ما دچار نوسانات بوده است. ما برای برگشتن به شبکه دلار با آمریکایی ها مذاکره انجام دادیم. شوک های ارزی به صورت دوره ای از عدم کیفیت منابع و مصارف به وجود آمده است. همه تلاش در ایران این است که چگونه ارز را به درهم تبدیل کنیم و به حوزه آمریکایی ها ببریم. تا جمهوری اسلامی تصمیم نگیرد شبکه پرداخت خود را بروز کند اوضاع کنترل نخواهد شد.
ما همیشه با موضوع عدم کیفیت و عدم انتقال مواجه بوده ایم. ایده دور زدن تحریم ها ایده خوبی نیست. ما کوشیدیم که شبکه دیگری بسازیم امروز هم اینگونه باید پیش برویم.
سوال این تعیین قیمت چگونه انجام میشود؟
هامونی: ما یک رویکرد جدید را پیش گرفتیم. با 28500 انگیزه کاربران بیشتر خواهد شد. تابلو حواله مرکز مبادله هم راه اندازی شده است که باعث افزایش سود آوری و قیمت سهام در بازار سرمایه خواهد شد و همچنین انگیزه را بالا خواهد برد. از این به بعد توزیع اسکناس هدف مند خواهد شد و با کارت ملی نخواهد بود. دانشجویان و کارمندان میتوانند ارز خدماتی دریافت کنند. ابزار های معادلاتی مبتنی بر طلا و ارز را ما باید رونمایی کنیم. از هفته آینده عرضه ربع سکه را آغاز خواهیم کرد،از طریق بانک های عامل و صرافی های مورد نظر. تعداد ربع سکه هایی که عرضه میشود سیصد هزار عدد خواهد بود.
سوال :مدیریت در حوزه اسکناس خوب پیش میرود یا خیر؟
شاکری: نرخ جدیدی تولید نشده است. باید دستی به بازار آزاد داشته باشیم. ایده های مختلفی انجام شده است و همچنان ایده فروش به قیمت بازار آزاد ایده ای است که کار میکند اما من فکر میکنم که بانک به این مرحله خواهند رسید.
سوال: چقدر تقاضا امروز ثبت شده است؟
راوشی : یکی از بستر های مدیریت شده تالار حواله مرکز مبادله است که واردات و صادرات بازار کالا را مدیریت خواهد کرد که همان بازار حواله به آن گفته میشود. مردم با نحوه اقدام در این بازار آشنایی دارند. بیش از دویست میلیون دلار عرضه امروز در این مرکز رخ داده است و معادلات با یک بازه زمانی محقق میشود. نرخ هایی که ارائه میشود تا بازرگانان تصمیم نهایی را بگیرند طول میکشد.
امروز نزدیک صد و هشتاد میلیون تقاضا ثبت شده است که مدام در حال افزایش است. معاملات در متوسط قیمت 36500 تومان در حال ثبت است.
سوال: بانک مرکزی چگونه تقسیم بندی ها را انجام میدهد؟
راوشی: نیاز ها در کشور های واقعی شناخته میشود و مدام تداوم معاملات صورت میگیرد. مراکز مدیدی در چین در حال راه اندازی است. برنامه در بانک مرکزی وجود دارد و با بهبود منابع در چین تلاقی پیدا کرده است.
سوال :بانک مرکزی چقدر نیاز به زمان دارد تا فشار ها را کم کند؟
شاکری: من تلاش بانک مرکزی را درک میکنم اما امیدوارم زودتر از ده سال به موضوع اصلی برسیم. صادر کنندگان خرد با نرخ کار میکنند و عدد آنها عدد پایینی بوده است. ایده مرکز مبادله ارز و طلا بارز تر بوده است. ما باید به روند رشد مرکز روز به روز نگاه کنیم. نمیشود به شدت اشتباهات گذشته را جبران کرد اما میتوانیم فشار ها را کمتر کنیم.
سوال: بانک مرکزی چه برنامه ای دارد؟
هامونی: این شروع یک گام بزرگ است تا ما به امید خدا بتوانیم به نیاز های متعدد و تقاضا ها پاسخ موثر بدهیم و نقش اساسی را در بازار ارز بتوانیم ایفا کنیم.