رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی:
تورم ناشی از "اصلاح یارانهها" کمتر از ۱۰ درصد است
عصر اعتبار- محمد رضا فرزین گفت: براساس مطالعه چهار مرکز پژوهشی، تورم ناشی از طرح اصلاح یارانهها کمتر از ۱۰ درصد خواهد بود.
عصر اعتبار- محمد رضا فرزین گفت: براساس مطالعه چهار مرکز پژوهشی، تورم ناشی از طرح اصلاح یارانهها کمتر از ۱۰ درصد خواهد بود.
به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار»، محمدرضا فرزین در گفتوگوی ویژه خبری شبکه یک در مورد دهکبندی مردم اظهار داشت: از 10 سال قبل دهکبندی شروع شده و قرار بود یارانه به گروههای پردرآمد داده نشود اما شناسایی آنها سخت بود. بهترین روش شناسایی با معیار PIT و نظام مالیاتی شخصی است اما چون در کشور ما این روش مالیاتی وجود ندارد از روش پراکسی مینتکس استفاده شده است.
وی افزود: سامانه رفاهی چهار روش برای شناسایی افراد در نظر گرفته شده یکی درآمد ثابت افراد که یا حقوقبگیر دولت یا حقوقبگیر تأمین اجتماعی هستند، دوم ارزش خودرو، سوم میزان خرید از سیستم شاپرکی و چهار حساب بانکی افراد است.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی گفت: جمعیت کشور طبق آمار 85.3 میلیون نفر هستند که از این تعداد 78 میلیون نفر یارانه ماهانه و معیشتی دریافت میکنند و دهک دهم پردرآمدی شناسایی شده و حذف شدند و 9 دهک دریافت میکنند.
به گفته فرزین، در حال حاضر 72 میلیون نفر کمک معیشتی جدید دریافت کردند که اگر میخواستم به 9 دهک کامل بدهیم حدود 76 تا 77 میلیون میشد.
وی افزود: هر یک از شاخصهای درآمدی برای دهکبندی وزن خاصی دارند و باید مردم به سامانه مراجعه کنند و آخرین بهروزرسانی سامانه وزارت رفاه در اردیبهشت سال جاری بوده است.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی گفت: منطق پراکسی مینتکس میگوید باید شاخصهای مختلف دارای وزن مختلف باشند و تنها درآمد افراد ملاک نیست بلکه میزان درآمد افراد طی پنج سال گذشته بررسی میشود.
فرزین این را هم اضافه کرد: از 85 میلیون ایرانی اطلاعات 78 میلیون نفر که متقاضی یارانه بودهاند را داریم و برای دیگر افراد اطلاعات خانوار آنها را نداریم. 64 میلیون نفر هم یارانه معیشتی دریافت میکردند و 78 میلیون نفر یارانه نقدی ماهانه میگرفتند که اکنون همه این یارانهها یک کاسه شده و به عنوان کمک معیشتی پرداخت میشود.
وی ادامه داد: براساس اعلام دولت دهک دهم پردرآمدی حذف شده است و برای سه دهک پایین درآمدی ماهانه 400 هزار و برای 6 دهک بقیه 300 هزار تومان کمک معیشتی پرداخت میشود.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی در مورد اینکه اگر کالابرگ الکترونیکی داده شود آیا یارانه حذف میشود، عنوان کرد: بستگی دارد که چقدر کالا مشمول کالابرگ الکترونیکی شود. سامانه اول در مورد نان خواهد بود که دولت دنبال راهاندازی آن است و اگر به درستی اجرا شود بخشی از منابع برای نان اختصاص مییابد.
فرزین در مورد اینکه آیا کمک معیشتی ثابت میماند، اظهار داشت: آنچه دولت در سال 97 برای ارز ترجیحی شروع کرد تشخیص داد که در ابتدای زنجیره ارز یارانهدار برای واردات نهاده اختصاص دهد ولی این طرح از اول به صورت یک نوزاد مرده متولد شد، هم نظام توزیع ارز به نقطه هدف نرسید و هم باعث ایجاد رانت شد. بعد از آن نشان داده شد قیمت کالاها افزایش یافته و در سیستم توزیع هم دچار مشکل است.
وی افزود: دولت قبل به تدریج کالاها را از شمول ارز ترجیحی حذف کرد اما در طی این سالها 70 میلیارد دلار ارز ترجیحی پرداخت شد که 50 میلیارد دلار آن برای کالاهای اساسی اختصاص یافت.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی ادامه داد: دولت در حال حاضر دنبال حذف نیست بلکه نوع پرداخت را تغییر میدهد. سال گذشته 15.6 میلیارد دلار یارانه ارز برای کالاهای اساسی و دارو داده شد. اگر دلار سامانه نیما را در نظر بگیریم برای هر دلار 20 هزار تومان تفاوت قیمت با نرخ ترجیحی وجود دارد. اگر دولت بخواهد این رقم یارانه ارز به هدف برسد باید مستقیم به خانوار داده شود.
فرزین گفت: تفاوت نرخ نیمایی ارز و نرخ ترجیحی 320 هزار میلیارد تومان در سال میشود. دولت نمیخواهند آن را حذف کند بلکه روش پرداخت را از حلقه اول به حلقه آخر یعنی مصرفکننده میپردازد.
وی افزود: طبق گزارش مرکز آمار در سال گذشته دهک اول در مناطق شهری 23 میلیون تومان مجموعه هزینه سالانه داشت که اگر براساس یارانه پرداخت شده حساب کنیم مبلغ یارانه 40 درصد هزینه آنها را پوشش میداد. یارانه قرار است ضریب جینی را کاهش دهد و به دهکهای کم درآمد بیشتر برسد.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی عنوان کرد: اگر تورم 40 درصد را در نظر بگیریم مجموع هزینه خانوار روستایی در سال 12 میلیون تومان است که یارانه آنها 60 درصد هزینه خانوار را جبران میکند و دهکهای پایین از یارانهها بهرهمندی بیشتری خواهند داشت.
فرزین در مورد اینکه کمک معیشتی چقدر تورم ایجاد میکند، اظهار داشت: در روستاها 60 درصد هزینه خانوار را کمک معیشتی تشکیل میدهد و قرار نیست یک طرح کل مسائل کشور را حل کند.
وی در مورد منابع کمک معیشتی گفت: براساس قانون بودجه مبلغ یارانه مشخص شده است و برای سالهای آینده باید در قانون بودجه مشخص شود.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی در مورد اثر تورمی طرح اصلاح یارانهها عنوان کرد: چهار مرکز پژوهشی شامل بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، مرکز آمار و مؤسسه پژوهش برنامهریزی اعلام کردهاند اثر تورمی طرح اصلاح یارانهها زیر 10 درصد خواهد بود، برخی گفتهاند 7.8درصد و برخی 8.1 درصد اعلام کردهاند.
فرزین در مورد اینکه آیا طرح کمک معیشتی نقدینگی ایجاد میکند؟ توضیح داد: دولت قبلاً ارز 4200 تومانی به مردم میداد اکنون میگوید در سامانه نیما به فروش برسد و تفاوت آن را به عنوان کمک معیشتی بپردازد بنابراین نقدینگی جدید ایجاد نمیکند اما اگر قدرت خرید دهکهای پایین را اضافه کند ممکن است مقداری تورم ایجاد شود.