مدیرعامل فرابورس در همایش«چشمانداز اقتصاد ۱۴۰۱ و فرصتهای پیشرو»:
شاخصی طراحی شود که وضعیت بازار را بهتر نشان دهد/ واکنش یکی از ۲۵ اقتصاددان امضاء کننده نامه معروف: اشتباه برداشت شد!
عصر اعتبار- فعالان بازار در خصوص شاخص کل انتقاداتی را دارند و معتقدند که این شاخص بیانگر وضعیت بازار نیست؛ در این خصوص باید شاخصی طراحی شود که وضعیت بازار را بهتر نشان دهد.
شنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۹:۲۵:۰۰
به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار»، میثم فدایی، مدیرعامل فرابورس ایران در همایش چشمانداز اقتصاد 1401 و فرصتهای پیشرو در خصوص افزایش نقدشوندگی گفت: در سهام شرکتهای بازار پایه، نمادهایی بودند که بیش از یک سال در صف فروش قفل بودند که بنا به عوامل مختلف بازاری، اقتصادی یا فاندامنتال نیازمند تعدیل قیمت بودند. بنابراین این طرح از اواخر آذر ماه سال گذشته مطرح شد که حجم مبنا برای شرکتهایی که بیش از 20 روز در صف خرید یا فروش بودند، برای افزایش نقدشوندگی بازار حذف شود تا سهامداران به راحتی بتوانند به معامله بپردازند.
وی با بیان اینکه انتظار داریم بعد از فصل مجامع و با بازگشایی نمادها دیگر سهم قفل شده در صف خرید و فروش نداشته باشیم، افزود: در خصوص بازارهای اصلی هم اگر نمادی دارای بازارگردان باشد، با شرایطی که سازمان بورس تعیین میکند، حجم مبنا حذف میشود. با این تصمیم نوسان شاخص فرابورس کمتر و همچنین تصمیم گرفته شده که اگر سهمی 1.5 برابر میانگین حجم مبنا ماهانه معامله شد، حجم مبنا در آن نماد حذف شود.
فدایی اظهار کرد: شاخص کل نیز بحث دیگری است که فعالان بازار همیشه به آن انتقاد میکنند که این شاخص بیانگر وضعیت بازار نیست. در پاسخ میتوان گفت از نظر متخصصان شاخص کل باید شامل چه بازارهایی باشد و همچنین وزن سهمهای مختلف در آن چقدر است؟ موضوع دیگر شرکتهای سرمایهگذاری و زیرمجموعههای آنهاست که ابهام زیادی دارند زیرا شاخص کل یکبار به خاطر شرکتهای زیرمجموعه بالا میرود و بار دیگر به خاطر شرکت سرمایهگذاری رشد میکند.
فدایی در همایش «چشم انداز اقتصاد 1401 و فرصتهای پیشرو» که به همت کارگزاری پیشرو در تاریخ 27 خردادماه 1401 برگزار شد، گفت: برای اصلاح عرضه اولیه شرکتها به صندوقهای سرمایهگذاری مقرر شد کف قیمتی تعیین شود و همچنین تعداد صندوقها افزایش یابند.
وی در خصوص تغییر دامنه نوسان نیز بیان کرد: تغییر دامنه نوسان دی ماه 1400 مطرح و قرار شد هر فصل یک درصد در بورس و فرابورس دامنه نوسان افزایش یابد، اما با توجه به شرایط مبهم بودجه و برجام مقرر شد این تصمیم در شرایطی پایدارتری عملی شود. در حال حاضر با افزایش یک درصدی دامنه نوسان در فرابورس شاهد کاهش صفوف فروش هستیم.
علی سرزعیم، اقتصاددان نیز در بخش دیگری از این سمینار در خصوص نامه 25 اقتصاددان که سال 99 منتشر شد، گفت: من سر حرفهای قبلی خود هستم اما آن نامه ادبیاتی داشت که متاسفانه از آن نامه اشتباه برداشت شد.
وی ادامه داد: با توجه به متغیرهای کلان، اقتصاد ایران در مسیر احیا است. شروع تحریمها مانند مشتی بود که به اقتصاد ایران وارد شد اما پس از دو سال فعالان بازار خود را با تحولات و تغییرات تطبیق دادند و امسال به رشد مثبت رسیدیم. در کوتاهمدت رشد ادامه دارد ولی در بلندمدت اوضاع اقتصادی به هم میریزد.
شهاب موسوی، مدیرعامل آساسرمایه نیز بیان کرد: متغیرهای زیادی وجود دارد که روی بازار و سرمایهگذاری اثر دارد؛ تحلیلگران باید با احاطه به اخبار و تحولات داخلی و خارجی موضع خود را مشخص کنند. برای مثال تغییر قیمت دلار، نرخ بهره، حاملهای انرژی و امثال اینها متغیرهایی هستند که روی بازار اثر دارند؛ ریسک بالا رفتن نرخ بهره فدرال رزرو بسیار جدی است.
مهدی سوری، کارشناس بازار سرمایه گفت: پی بر ایی بازار در بلندمدت پایینتر از 4.8 مرتبه نبوده کهمیتوان نتیجه گرفت ریسک خاصی بابت ریزش بازار وجود ندارد و با منتشر شدن گزارشهای سه ماهه انتظار کاهشی پی بر ایی بازار را تا آخر سال خواهیم داشت.
علی محمودیان، مدیر سرمایهگذاری کارگزاری پیشرو اظهار کرد: رفتار جمعی بازار نه تنها میانگین نظرات تحلیلگران نیست بلکه برآیند رفتار تکتک افراد هم نیست. بزرگان بازار هم میتوانند اشتباه کنند زیرا رفتار معاملاتی آنها درست نبوده است. زمانی میتوان گفت که شاخص روند صعودی خوبی را شروع کرده که 15 درصد بالاتر از سقف قبلی خود معامله شود.
آراد پورکار، مدیر تحلیل کارگزاری پیشرو در پایان این گردهمایی گفت: افزایش ارزش معاملات مهمترین معیار برای رشد بازار سرمایه است. با جابجایی سرمایه از سهام به صندوقها و برعکس ارزش کل بازار بالا و پایین میشود، اگر فقط بازار سهام را در نظر بگیریم، تحلیل و سرمایهگذاری مشکل میشود.