در صحن علنی مجلس؛
ترمز افزایش پایه پولی و اضافه برداشت بانکها کشیده شد
عصر اعتبار- رئیس سازان برنامه و بودجه، وصول درآمدهای مالیاتی، نفتی، واگذاری اموال و سهام دولت را در لایحه بودجه ۱۴۰۲ قابل تحقق دانست.
عصر اعتبار- رئیس سازان برنامه و بودجه، وصول درآمدهای مالیاتی، نفتی، واگذاری اموال و سهام دولت را در لایحه بودجه ۱۴۰۲ قابل تحقق دانست.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایبِنا؛ امروز دوم بهمنماه، رئیس سازمان برنامه و بودجه که به عنوان نماینده دولت در جلسه صحن علنی مجلس شورای اسلامی درباره بررسی کلیات لایحه بودجه 1402، از لایحه بودجه دفاع کرد.
سید مسعود میرکاظمی درباره منابع درآمدی بودجه گفت: بودجه عمومی دولت در لایحه بودجه 1402 بالغ بر 1984 میلیارد تومان است که 700 هزار میلیارد تومان از این رقم از درآمدهای مالیاتی وصول خواهد شد.
وی درباره برخی انتقادات درباره عدم تحقق این منابع توضیح داد: میزان مالیات دریافتی نسبت به تولید ناخالص داخلی در کشور ما عدد قابل توجهی نیست و ظرفیت مالیاتی کشور بهمراتب بیش از این عدد است که با افزایش تعداد مودیان قابل تحقق خواهد بود.
رئیس سازان برنامه و بودجه تصریح کرد: سازمان مالیاتی اطمینان داده است که با استفاده از فناوریهای نوین و توسعه مودیان مالیاتی، رقم درآمدهای مالیاتی بودجه محقق میشود.
میرکاظمی با اشاره به اینکه نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در ایران تنها 3.7 درصد است، گفت: این نسبت در سایر کشورها بین 9 تا 25 درصد است.
وی یادآور شد، میزان مالیات دریافتی در سال جاری به قیمت ثابت 36 هزار میلیارد تومان بوده که برای سال آینده به 44 همت خواهد رسید.
درآمدهای نفتی در لایحه بودجه 1402 قابل وصول است
رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره امکان تحقق رقم 603 هزار میلیارد تومان درآمدهای نفتی در لایحه بودجه 1402 هم عنوان کرد: ما با ریال درآمدهای نفتی کار داریم. حتی اگر قیمت هر بشکه نفت از 85 دلار و میزان فروش روزانه از یک میلیون و 400 هزار بشکه کمتر شود، باید در نظر داشته باشیم که نرخ تسعیر ارز را در بودجه پایین در نظر گرفتهایم؛ بنابراین رقم 603 هزار میلیارد تومان قابل احصا بوده و این عدد کمترین مخاطره را داشته و قابل وصول است.
دولت از صندوق توسعه ملی بیشبرداشت نخواهد داشت
میرکاظمی درمورد سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی هم بیان کرد: سهم صندوق در سال جاری 40 درصد بود که با اخذ اجازه از رهبر انقلاب همچون دولتهای قبل، 20 درصد از آن به شرط استفاده در پروژههای عمرانی برداشت شد.
میرکاظمی ادامه داد: یک نکته مثبت در بودجه سال آینده این است که سهم صندوق 40 درصد خواهد بود و بیشبرداشتی از صندوق نخواهیم داشت.
مصوبه سران قوا برای تسهیل واگذاری اموال دولت
رئیس سازمان برنامه و بودجه یکی دیگر از منابع درآمدی دولت را واگذاری اموال و داراییها عنوان کرد و گفت: با مصوبه سران قوا و اختیاراتی که داده شد، دستگاههایی که روند واگذاریها را کند میکردند محدود میشود؛ بنابراین درآمد ناشی از واگذاری اموال رشد قابل توجهی خواهد یافت.
میرکاظمی همچنین با اشاره به درآمد ناشی از واگذاری سهام دولت نیز یادآور شد: دو قسط 18 هزار میلیارد تومانی واگذاری سهام دولت در پتروشیمی خلیج فارس سال آینده وصول میشود و ما همه این موارد را در تعیین رقم درآمدی دولت در نظر گرفتهایم.
وی در ادامه به اصلاح تبصره 14 (مربوط به یارانهها) بودجه و ارتباط آن با رقم هزینههای دولت پرداخت و عنوان کرد: در سالهای قبل برخی هزینهها در تبصره 14 دیده شد که از جنس یارانه نبود؛ بلکه از جنس بودجه بود، به همین منظور 150 هزار میلیارد تومان از هزینههای تبصره 14 که از جنس یارانه نبود به بودجه منتقل گردید و با در نظر گرفتن 65 تا 70 همت، ترمیم حقوق، تسریع تراز عملیاتی اتفاق نخواهد افتاد و کمتر از 20 درصد رشد هزینهها خواهیم داشت که نشان میدهد دولت مسیر درستی را در پیش گرفته است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه با تنش آبی، توسعه جادههای روستایی، راه آهن، بیمارستان، دانشگاه و خوابگاه روبرو هستیم، اظهار کرد: 3 هزار همت پروژه نیمه تمام داریم که در تبصرهها مشارکت مردم به طور جدی دیده ایم. در قانون برنامه هفتم نیز مشارکت عمومی و خصوصی برای طرحهای نیمه تمام را به طور جدی لحاظ خواهیم کرد. اگر روش تأمین اعتبار برای پروژهها را تغییر ندهیم و مردم را به میدان نیاوریم، عدم تخصیص منابع به پروژهها تکرار میشود و همچنان نگران نیمه تمام ماندن پروژهها خواهیم بود.
پایه پولی کاهش پیدا کرده است
رئیس سازمان برنامه و بودجه در رابطه با ریشه های تورم گفت: میزان پایه پولی در یک سال گذشته کاهش پیدا کرده است و با تکالیف گذاشته شده در تلاش هستیم تا سایر عوامل مانند اضافه برداشت بانک ها را نیز کنترل کنیم.
وی ادامه داد: قسمتی از اضافه برداشت به ناترازی بانک ها و مدیریت آن مربوط است، البته قسمت دیگر به تکالیفی که برعهده بانک ها گذاشته میشود ارتباط دارد چون بانک ها از عهده این تکالیف بر نمیآیند بنابراین ها اقدام به اضافه برداشت میکنند، پس باید به گونه ای تکالیف انجام شود که امکان افزایش پایه پولی داده نشود.
میر کاظمی با بیان اینکه بحث خالص دارایی های بانک مرکزی یکی از ریشه های ایجاد تورم است، تصریح کرد: با اصلاح اقتصادی، ارز 4200 تومانی از اقتصاد حذف شد. ارز 4200 تومانی به این معناست که دولت بانک مرکزی را مکلف میکرد تا این ارز را در اختیار وزارت بهداشت یا جهاد کشاورزی قرار دهد یعنی ارز را 27 هزار تومان در بازار خریداری میکرد و آن را با مبلغ 4200 تومان به نهادهای مربوط میداد که این امر باعث افزایش پایه پولی میشد، در این سیاست از یک سمت به مردم یارانه میدادیم در حالی که از طرف دیگر کشور را دچار تورم میکردیم.
وی ادامه داد: اگر امسال میخواستیم همان روند گذشته را دنبال کنیم بیش از 20 میلیارد دلار نیاز بود این میزان از نفت قابل برداشت نبود بنابراین این امر باعث افزایش نقدینگی به میزان بیش از 3 هزار میلیارد تومان میشد. اما این میزان را برای امسال نخواهیم داشت، بنابراین یکی از عوامل اثر گذار تورم کنترل شد.
تسویه 250 همت از اوراق دولت روحانی در سال آینده
رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: سایر اقلام در ترازنامه بانک ها مانند خرید اوراق، که منجر به ایجاد کسری میشود و به دنبال آن ربپو اتفاق میاُفتد و در نهایت باعث افزایش پایه پولی میشود را کنترل میکنیم.
میر کاظمی با بیان اینکه میزان اوراق تسویه شده در دو سال، کمتر از میزان اوراقی است که منتشر میکنیم، تصریح کرد: در سال آینده به اندازه 250 هزار میلیارد تومان تسویه بدهی میکنیم در حالی که دولت قبل آن را هزینه کرد و به میزان 180همت اوراق منتشر و ماهیانه 15 همت نیز اوراق تسویه میکنیم .
وی در پایان گفت: سال آینده 345 همت به صندوق ها کمک میکنیم، همچنین اوراق را نیز تسویه میکنیم این در حالی است که در این اعداد دولت نقشی ندارد.