عصر بازار

پرویزیان برای کاهش دوباره نرخ سود بانکی خواستارشد:

بانک مرکزی اجازه تنفس دهد

عصر اعتبار- تیم اقتصادی دولت یازدهم توانست با تکیه بر رویکرد کارشناسی درعرصه اقتصادی تورم افسارگسیخته را درمدت زمان نسبتا کوتاهی مهار کند. برهمین راستا باید نرخ سود بانکی نیز کاهش می یافت که براساس بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار در راستای روند نزولی نرخ تورم، در ماه‌های گذشته طی چندین مرحله نرخ سود را کاهش دادند؛ به طوری که درآخرین مرتبه درتیرماه نرخ سود بانکی ۱۵ درصد کاهش یافت.اگر چه بانک‌ها خودشان توافق کرده بودند به ‌دلیل کاهش نرخ تورم، نرخ سود سپرده‌های بانکی را پایین بیاورند اما گویا هنوز جوهر بخشنامه تیرماه بانک مرکزی مبنی بر کاهش سود سپرده‌ها و تسهیلات بانکی خشک نشده، زمزمه کاهش زودهنگام و دوباره نرخ سود بانکی قوت گرفته است. باید توجه داشت اگرچه درهفته‌های ابتدایی کاهش نرخ سود بانکی، جابه‌جایی سپرده‌ها و کوچ آنها چندان چشمگیر نبود، اما به مرورهر روز که می‌گذرد این موضوع نگرانی هایی را برای بانک ها به وجود آورده است

بانک مرکزی اجازه تنفس دهد
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۰۶ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۸:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار»، پرویزیان رئیس کانون بانک های خصوصی که در حال حاضرسکان بانک پارسیان را نیز در دست دارد، می گوید: در دوره قبل متأسفانه تعجیلی برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات انجام شد که بخشی از تلاطمات اندک در بازار، ناشی از همین عجله است.هرچند وی تاکید کرد که پیشنهاد جدیدی برای کاهش نرخ سود بانکی از سوی بانک ها ارائه نشده است. اما معتقد است اگر نرخ سود از چارچوب عقلایی خارج شود، علاوه بر اینکه مشتری ضرر می‌کند، بانک‌ها نیز متضرر خواهند شد. انتظار این است که میانگین نرخ سود سپرده‌ها در حد منطقی کاهش یافته و به تبع آن نرخ تسهیلات نیز روند منطقی کاهش را سپری کند.
    پبا تمام این تفاسیر و نگرانی ها باید منتظر ماند و دید که شورای پول و اعتباردرجلسات آینده خود برای نرخ سود چه تصمیماتی خواهد گرفت و آیا مشکلاتی که طی ماه های گذشته با کاهش نرخ سود به گفته مدیران بانکی گریبانگیر سیستم بانکی شده، این شورا را به اتخاذ راهکاری موثر ترغیب خواهد کرد.
    با کورش پرویزیان مدیرعامل بانک پارسیان و رئیس کانون بانک های خصوصی در این باره وسایر موضوعات گفت وگو کرده ایم که حاصل آن را می خوانید:
    این روزها بحثی که مطرح است کاهش دوباره نرخ سود بانکی است اما گویا از سوی برخی از کارشناسان و مدیران بانکی با مخالفت هایی رو به رو شده است ؛نظر شما در این زمینه چیست و آیا در شرایط فعلی فکر نمی کنید این کاهش نرخ به ضرر هم مشتریان و هم بانک ها باشد؟
    پیشنهاد جدیدی برای کاهش نرخ سود بانکی از سوی بانک ها ارائه  نشده است. باید توجه داشت اگر نرخ سود از چارچوب عقلایی خارج شود، علاوه بر اینکه مشتری ضرر می‌کند، بانک‌ها نیز متضرر خواهند شد. انتظار این است حال که میانگین نرخ سود سپرده‌ها در حد منطقی کاهش یافته ، به تبع آن نرخ تسهیلات نیز روند منطقی کاهش را سپری کند.ازسه سال پیش در سیاست های ابلاغی بازار پول به عنوان یک بازار کوتاه‌مدت مطرح شد و سپرده‌ها حداکثر یک ساله در بانک‌ها سپرده‌گذاری می‌شوند. تغییرات در نرخ‌ها و دوران سپرده گذاری، مشتریان و نهادهای مالی را با چالش مواجه کرده است. با کار داوطلبانه‌ای که بانک‌ها در راستای منافع ملی و همگام با انتظار سیاست گذار پولی و بانک مرکزی ، برای کاهش نرخ سود انجام داده اند، اکنون انتظار می‌رود مقامات مرتبط نیز این  اجازه را دهد تا با ایجاد فاصله زمانی و تنفس بین کاهش نرخ سود سپرده ها و کاهش نرخ تسهیلات فضای آرامتری در بازار پول ایجاد شود . باید توجه داشت با محاسبات ساده و به صورت سرانگشتی سپرده‌ای که بانک‌ها تا انتهای تیرماه امسال از مشتریان جذب کرده‌اند را باید با نرخ سود قبلی و تا تیرماه سال بعد پرداخت  و در قبال این نرخ سود به مردم پاسخگو باشند.چراکه تا یکسال آتی یعنی 30 تیرماه 96، بانکها سپرده یکساله 18 درصد دارند که به تناسب آن، نمی‌توانند تسهیلات را با نرخ کمتری از آنچه که بود، ارایه دهند و این امکان به صورت عملی فراهم نیست و نیاز دارد که اصلاحی در آن صورت گیرد تا بانکها فضا و فرصت بهتری برای خدمت پیدا کنند. این موضوع در مورد بانکهای خصوصی مسایل جدی تری را درپی دارد و ترازنامه آن ها را با اشکال مواجه می سازد.
    به نظرشما بخشی از تلاطماتی که در حال حاضر در بازار با آن مواجه هستیم به دلیل عجله ای است که در کاهش نرخ سود بانکی صورت گرفته است؟کاهش نرخ سود کاری است که باید به صورت طبیعی انجام می‌شد؛ به این معنا که کاهش نرخ سود در سپرده‌ها که اتفاق می‌افتاد، باید با یک فاصله زمانی چند ماهه اجازه داده می‌شد که نرخ سود تسهیلات کاهش پیدا کند؛ اما متاسفانه ،این اجازه در این خصوص داده نشد و به نظر می‌رسد که بخشی از تلاطمات اندک در بازار، ناشی از همین عجله است.
    در حال حاضر نگرانی که از کاهش نرخ سود بانکی وجود دارد این است که سپرده های مدت دار در بانک ها روند کاهشی به خود بگیرد و به نوعی شاهد کوچ سپرده ها از بانک ها به سایر بازارهای پولی و مهمتراز آن موسسات مالی اعتباری غیر مجاز است؟در این باره نظرتان چیست؟جابجایی سپرده‌ها از بانکها به موسسات غیرمجاز اگرچه وضعیت بهتری نسبت به گذشته پیدا کرده است،  ولی نمی‌توان وجود آن را رد کرد.اما باید به این نکته توجه داشت که نهادهای مالی باید در یک چارچوب های منظمی کار کرده وانضباط کاملی داشته باشند و در واقع بخشنامه های بانک مرکزی چارچوب راهنمای عمل بانک ها است. اما  موسسات مالی و اعتباری غیر مجازدر یک چارچوب منظم و انضباط مالی فعالیت نمی کنندو  پولی که از سوی این موسسات اخذ می شود به هر شکلی می تواند مورد مصرف قرار گیرد. طبیعی است اگر سرعت کاهش نرخ سود بانکی با تعادل بازارهمساز نباشد، به طور یقین شاهد خروج سپرده ها از بانک ها و انتقال آن به موسسات غیرمجاز یا بازارهای دیگر خواهیم بود. شما شاهد بودید که در دوره ای به علت کاهش فشاری و مصوبه ای نرخ ها، با وجود تورم رو به افزایش منابع به بازارهای دیگر سوق پیدا کرد مانند دوره ای که شاهد صف های طولانی برای خرید سکه بودیم. مهمتر از آن اگر این گونه بازار ها شکل گیرد دیگر شاهد تزریق منابع به تولید نخواهیم بود و حمایت و تقویت واحد های تولیدی که از برنامه های اصلی و اولویت دار کشور است، محقق نخواهد شد .به طور یقین اگر کاهش نرخ سود بانکی بدون نگاه کارشناسی و منطقی کاهش یابد به این بازارها علامت می دهد. ممکن است این کاهش به رقابت‌های نادرست در بازار دامن بزند و زمینه را برای کوچ سپرده ها به سمت سایر بازارها و موسسات مالی اعتباری غیر مجاز فراهم خواهد کرد و در این بین هم بانک ها و هم مشتریان متضررر خواهند شد. برهمین اساس درخواست ما این است که نرخ سود که یک پارامتر مهم و اثرگذار در حوزه کسب و کار است، باید با فرآیند منطقی و مبتنی بر بازار پیگیری شود.
    آیا در خواستی برای افزایش نرخ سود بانکی به شورای پول و اعتبار صورت گرفته است؟فضا و منطقی برای افزایش نرخ سود وجود ندارد. پذیرش پایه تورم در تغییرات نرخ موضوع واجد اهمیتی است. خوشبختانه با تدابیر بانک مرکزی و سیاستهای اتخاذ شده پولی، افزایش نرخ ها به ویژه نرخ تسهیلات فعلاً امکان‌پذیر نیست. 
    بانک مرکزی بخشنامه ای را اخیرا برای پرداخت وجه سپرده‌گذاران موسسه مالی و اعتباری ثامن‌الحجج صادر کرده است. در حال حاضر چه تعداد از سپرده گذاران تعیین تکلیف شده اند و چه تعداد باقی مانده است؟97 درصد وجوه سپرده‌گذاران ثامن‌الحجج پرداخت شد و بر اساس آماری های ارائه شده از سوی بانک مرکزی ، از مجموع یک میلیون و 350 هزار حساب مربوط به این موسسه، هم‌اکنون تنها 33 هزار حساب باقی مانده که ارقام بسیاری بالایی دارند و شامل 21 هزار نفر می‌شود، از بهمن سال قبل پرداخت این سپرده‌ها شروع و تعداد کثیری تا اردیبهشت ماه تعیین تکلیف شدند. به نظر می‌رسد تا یک سال و دوسال آینده اغلب سپرده گذاران تعیین تکلیف خواهند شد.
    شنیده ها حاکی از آن است که حساب های بانکی بدون هویت در سیستم بانکی وجود دارد این حساب ها چه بازخوردی می تواند در نظام بانکی کشور داشته باشد؟در ابتدا باید تاکید کنم در سیستم بانکی ایران حساب بی نام وجود ندارد. نظام بانکی کشور از گذشته های دور نیز از سیستم منظمی برخوردار بوده  و شناسایی افراد در شبکه بانکی انجام می شد؛ این گونه موضوعات متاسفانه از سوی برخی دنبال می شود که شرایط پولشوییی را مطرح می کنند که وجاهت ندارد و به نظر می رسد هدف آنها این است  تا سیستم بانکی کشور را با چالش رو به رو کنند.باید توجه داشت برخی از افراد هستند به دلایل مختلف از جمله پیری ، اقامت در خارج از کشور و غیره کد ملی آنها در سیستم ثبت نشده است و این به مفهوم بی هویت بودن حساب ها نیست و همچنین تعدای از حساب ها مربوط به مهاجرینی است که در ایران اقامت دارند که این موضوع نیز با برنامه ریزی منظمی که از سوی شبکه بانکی صورت گرفته است تمامی این افراد واجد شناسه و قابل شناسایی هستند و حساب های آنها مشخص است. برخی از حسابهای قدیمی وجود دارد که با شرایط جدید تطبیق پیدا نکرده است

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۳ ماه پیش
        آرشیو