عصر بازار

پنل تخصصی

ضرورت کاهش دخالت دولت‌ها در زمینه فین‌تک

عصر اعتبار- حمایت دولت‌ها همیشه پرهزینه است و در زمینه فین‌تک هم این امر وجود دارد. لذا شاید ورود دولت به این شکل برای فین‌تک‌ها مناسب نباشد و همانند حمایت از شرکت‌ها منجر به کاهش بهره‌وری و کارایی آنها شود.

ضرورت کاهش دخالت دولت‌ها در زمینه فین‌تک
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۹:۰۰

به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار»، در دومین روز از ششمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت، پنل تخصصی «فین‌تک، زیرساخت‌ها، الزامات و چالش‌ها» با حضور حامد قنادپور (مدیر عامل شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فردا)، ناصر حکیمی (مدیر کل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی)، فرشید یعسوبی (مدیر برنامه‌ریزی و امور پایش عملکرد شرکت ملی انفورماتیک)، علیرضا عزیزخانی (مدیر توسعه کسب و کار شرکت خدمات انفورماتیک)، دکتر علیرضا دلیری (معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت فناوری رئیس جمهور) و خسرو سلجوقی (عضو هیأت عامل سازمان فناوری اطلاعات) با ریاست حامد قنادپور برگزار شد.
در آغاز این پنل، حامد قنادپور با اشاره به ضرورت و اهمیت فین‌تک، گفت: از سال 2013 تا 2014 سرمایه‌گذاری فین‌تک در سطح جهان 165 درصد رشد داشته و در سال 2014 نزدیک به 7 میلیارد دلار در این زمینه سرمایه‌گذاری شده است. مدیرعامل شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فردا، با اشاره به اینکه در رابطه با فین‌تک باید سه محور چرایی موضوع، چگونگی آن و موانع و چالش‌ها مورد بررسی قرار گیرد، افزود: سه عامل درآمدزایی و جذابیت، تقاضای مشتریان و ارائه خدمات به کسب‌وکار و کاهش هزینه‌های نوآوری در توسعه فین‌تک اهمیت دارند. قنادپور همچنین بر ضرورت شکل‌گیری نظام تامین امنیت برای شرکت‌ّهای دانش‌بنیان تاکید کرد.
قنادپور در بخش دیگری از صحبت‌های خود، عدم سازگاری قانون جدید بانکداری با فین‌تک‌ها را یکی از چالش‌های پیش‌روی این حوزه دانست.
فرشید یعسوبی، در تعریف فین‌تک، آن را مجموعه‌ای از فعالیت‌های کسب‌وکار مبتنی بر فناوری پیشرفته برای ارائه خدمات، محصولات و مدل‌ّهای کسب‌وکار دانست و افزود: فین‌تک شامل استفاده از فناوری هوشمندانه برای ارائه خدمات مالی در ابعاد گسترده است. مدیر برنامه‌ریزی و امور پایش عملکرد شرکت ملی انفورماتیک با اشاره به اینکه فین‌تک تنها محدود به بانکداری نیست، گفت: فین‌تک حوزه‌ّهای دیگر مانند بیمه، بورس، مدیریت دارایی و غیره را نیز دربرمی‌گیرد. یعسوبی در ادامه با اشاره به لزوم همکاری میان متخصصان فناوری و بانکداری در زمینه فین‌تک افزود: «با توجه به اینکه روند سرمایه‌گذاری در فین‌تک، از سمت رقابت به سمت همکاری و مشارکت سوق پیدا کرده است، باید تلاش کنیم به جای رقابت به سمت همکاری و همراهی حرکت کنیم. یعسوبی در پایان با اشاره به اینکه ما در مراحل ابتدایی شکل‌گیری و توسعه فین‌تک‌ها قرار داریم، بر ضرورت تعیین جایگاه و رویکرد دولت در حمایت از فین‌تک‌ها به منظور پیشگیری از برخورد به قوانین غیرشفاف تاکید کرد.
در ادامه این نشست یعسوبی ذکر کرد که در فضای بررسی فین‌تک‌ها باید به اکوسیستم فعالیتی آن‌ها توجه لازم را داشت که در این اکوسیستم، مشتری، کاربر، بانک‌های سنتی، قوانین و مقررات و استانداردهای حاکم بر بازار مالی با یکدیگر تعامل دارند و بروی یکدیگر اثرات متقابلی دارند. او اشاره کرد:« با در نظر گرفتن کلیه اثرات متقابل و رفتارهای این بازار، می‌توان به این اکوسیستم شکل لازم را داد». یعسوبی بیان کرد که باید همواره موانع موجود بروی فعالیت بیشتر فین‌تک‌ها را در نظر گرفت.
یعسوبی اظهار داشت که در رابطه با موانع پیش‌روی فین‌تک‌ها، سیلیکن‌ولی که به عنوان معتبرترین مرکز فعالیت‌های فین‌تک در جهان شناخته شده است، بررسی‌هایی را در زمینه مهم‌ترین موانع فعالیت فین‌تک‌ها در جهان ارائه کرده است که در سال 2016 طبق آمار اعلام شده موانع قانونی و تنظیم مقررات از مهم‌ترین موانع پیش‌روی فین‌تک‌ها شناخته شده است. 43٪ از موانع مورد بررسی مختص به موانع قوانین و مقررات، 24٪ مقاومت‌های درون سازمانی، 18٪ ساختار حکومتی و 15٪ سهامداران بوده است.
یعسوبی در ادامه بیان کرد: در هر منطقه و کشور، میزان اهمیتی که برای فعالیت‌ فین‌تک‌ها قائل هستند متفاوت از یکدیگر است. همچنین میزان آمادگی هر کشور با میزان علاقه آن متفاوت است. او همچنین اشاره کرد : به طور کلی در مورد فعالیت فین‌تک‌ها، اعتقاد تا علاقه فاصله‌ای را ایجاد می‌کند که باید با افزایش اعتقاد و اطمینان به فعالیت‌های فین‌تک‌ها بتوانیم راه‌گشای فعالیت‌های آنها بوده و بستر مناسبی را برای ادامه فعالیتشان فراهم کنیم.
در ادامه پنل خسرو سلجوقی بر ضرورت کاهش دخالت دولت‌ّها در زمینه فین‌تک تاکید کرد و افزود: دولت و مقررات‌گذار باید در نقش هموارکننده و در جهت رفع موانع کمک کنند. عضو هیئت عامل سازمان فناوری اطلاعات گفت: با توجه به اینکه زیست‌بوم ما در زمینه فین‌تک هنوز تکمیل نشده، نمی‌توان آن را به طور کامل به بخش خصوصی واگذار کرد ولی هرگاه شرایط فراهم شود و زیست‌بوم آمادگی کافی را پیدا کند، هرچه دولت کمتر دخالت کند، بهتر است. سلجوقی در ادامه به رقابت برای نظارت بر فین‌تک اشاره کرد و بر لزوم ساماندهی در این حوزه تاکید کرد. همچنین با اشاره به اینکه مقاومت‌ّها در برابر این جریان بر دو نوع سیاسی و غیرسیاسی است، افزود: «توسعه فین‌تک‌ها ممکن است منافع برخی را به خطر بیندازد ولی وجود رقابت در این حوزه موجب بهبود و تقویت بازار می‌شود».
دکتر سلجوقی بیان کرد: مقررات‌گذاری در زمینه فعالیت‌های فین‌تک باید به صورتی باشد که فعالان در این زمینه‌ها بتوانند با شناسایی مناسب خطوط قرمز بانک مرکزی به فعالیت بپردازند. فعالیت فین‌تک‌ها با ریسک بالای پیش‌روی آن‌ها در شرایط آشوبناک قرار دارد و در شرایط آشوبناک نیز دولت و حاکمیت تنها می‌تواند به برقراری چارچوب اکتفا کند و فین‌تک‌ها با شناسایی کسب و کار خود و محیط فعالیت آن‌ها می‌توانند فعالیت نمایند.
دکتر علیرضا دلیری، با اشاره به اینکه فین‌تک کسب‌وکار خوبی است که در حال توسعه است، همراهی برای توسعه آن را ضروری دانست. معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت فناوری رئیس‌جمهور با اشاره به خارج شدن سرمایه‌گذاری از حالت سنتی و پیشرفت شتابان در زمینه فناوری، افزود: «فناوری در حوزه‌های خدماتی به سرعت ارتقا پیدا کرده است و یکی از حوزه‌های خدمات مباحث مالی است. دلیری، با اشاره به شکل‌گیری و توسعه فعالیت‌های فین‌تک به صورت خودجوش گفت: لازم است جایگاه قانونی حوزه‌های مختلف فین‌تک مشخص شود تا فعالیت‌ها رسمیت پیدا کند. در عین حال دولت باید بیشتر در نقش حامی ظاهر شود و دخالت نکند. دلیری با اشاره به رفع نواقص در حین کار افزود: ما به عنوان متولی فناوری آمادگی داریم در این حوزه کنار بخش خصوصی باشیم و حمایت لازم را انجام دهیم.
در ادامه این نشست دکتر دلیری اظهار داشت: فعالیت‌های فین‌تک‌ها همراه با نگاه مثبت بانک مرکزی می‌تواند خدمات مناسبی را به مصرف‌کنندگان در جامعه فراهم آورد و بانک مرکزی نیز با شناسایی رسمی و دقیق آن‌ها و برقراری ارتباط نزدیک و آسان با ایجاد بستر قانونی مناسب می‌تواند راه‌گشای توسعه چنین فعالیت‌هایی در کشور باشد.
در ادامه پنل، علیرضا عزیزخانی اشاره کرد: فین‌تک در هر حوزه‌ای که وجود داشته باشد، نیازمند خدمات مالی و بانکی است و شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات باید در این زمینه توسعه پیدا کنند. مدیر توسعه کسب‌وکار شرکت خدمات انفورماتیک افزود: در فین‌تک مدل‌های کسب‌وکار فرق دارد و در این زمینه دغدغه‌های مقررات‌گذاری و امنیت وجود دارد. عزیزخانی با اشاره به اهمیت زیست‌بوم فین‌تک و تعیین نقش بازیگران مختلف در آن، بر اهمیت نظارت و مدیریت در این حوزه تاکید داشت.
دکتر عزیزخانی گفت: پذیرش فین‌تک‌ها در ایران با توجه به شرایط خاص بسیار دشوار است و باید طرح و برنامه خاصی برای پذیرش فین‌تک‌ها در کشور وجود داشته باشد. شرایط خاص بانکداری ایران به همراه سایر شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه می‌تواند تأثیرات به سزایی بر فعالیت فین‌تک‌ها داشته باشد.
در ادامه پنل، ناصر حکیمی گفت: حمایت دولت‌ها همیشه پرهزینه است و در زمینه فین‌تک هم این امر وجود دارد. لذا شاید ورود دولت به این شکل برای فین‌تک‌ها مناسب نباشد و همانند حمایت از شرکت‌ها منجر به کاهش بهره‌وری و کارایی آنها شود. مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی با اشاره به اینکه تصمیم‌گیری دولت برای کسی که در فضای ریسک‌پذیری کار می‌کند، مناسب نیست، افزود: مدیران دولتی نمی‌توانند برای حوزه‌ای که آشنایی و درک کافی نسبت به آن ندارند، تصمیم درست اتخاذ کنند و ساماندهی در این حوزه به معنی بروز مانع و متوقف شدن آن خواهد بود. حکیمی همچنین ناشناخته بودن حوزه فین‌تک و نبود دیدگاه جامع در این زمینه را مانع تعیین چارچوب مناسب در این حوزه دانست و افزود: مقررات‌گذار نباید به طور مستقیم از تولیدکننده فین‌تک حمایت کند، بلکه باید خطوط قرمزی را برای تولیدکننده مشخص کند و از سوی دیگر از مصرف‌کننده حمایت لازم را انجام دهد و به او امکان انتخاب بدهد. اودر پایان اظهار داشت: برقراری خط قرمزها و چارچوب‌های لازم به ایجاد قوانین و مقررات لازم برای فعالیت‌ فین‌تک‌ها منجر می‌شود و با حمایت و مقررات‌گذاری‌های دولتی که به موانع پیش‌روی فعالیت فین‌تک‌ها منجر می‌شود، متفاوت است.

برچسب ها
پورسعید خلیلی