عصر بازار

امپراتوری دلار بازگشته است؟

سیگنال برجام در بازارهای جهانی

عصر اعتبار- دیروز، بازارهای جهانی در انتظار اعلام‌نظر دونالد ترامپ درخصوص آینده برجام نشسته بودند. قیمت نفت خام «وست‌تگزاس» که به‌تازگی نخستین جهش به بالای ۷۰ دلار ظرف ۳ سال اخیر را تجربه کرده بود، با افت ۸ دهم درصدی خود به استقبال بیانیه کاخ سفید رفت. قیمت نفت برنت نیز دیروز بالغ بر ۶ دهم درصد کاهش یافت.

سیگنال برجام در بازارهای جهانی
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۳:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از دنیای اقتصاد، در آنسوی بازار نفت، طلای جهانی به‌رغم افزایش نااطمینانی سیاسی در فضای بین‌الملل، تحت فشار شدید از سوی رقیب دیرینه خود شاخص دلار قرار داشت. شاخص دلار پیشروی اخیر خود را با شکستن مرز 93 واحدی، ثبت رکورد جدید برای سال‌جاری میلادی و سیگنال انقباضی «جی پاول»، رئیس فدرال رزرو، ادامه داد و طلا را تا عصر دیروز به قیمت 1307 دلاری تنزل داد. بازارهای سهام نیز واکنش کاهشی در آستانه سخنرانی برجامی دونالد ترامپ داشتند. این واکنش در شاخص‌های اروپایی کاملا مشهود بود. بورس فرانکفورت و لندن نزدیک به 5 دهم درصد نزول کردند. همزمان در نیویورک نیز واکنش مشابهی رقم خورد و شاخص S&P500 بالغ بر 2 دهم درصد افت کرد. بازار جهانی ارز که با پیشتازی دلار جریان داشت با تضعیف یورو، پوند و ین ژاپن همراه بود. با این اوصاف، پیامد تصمیم ترامپ، بازارهای جهانی را باز هم به نوسان خواهد انداخت.
    سکون نفت، صعود دلار
    رفتار بازار جهانی فلزات گرانبها، نفت و ارز از تاثیرپذیری این بازارها نسبت به تصمیم ترامپ در رابطه با توافق هسته‌ای با ایران حکایت دارد. بازار نفت با سکون به پیشواز بیانیه کاخ سفید رفت، شاخص دلار به پیشروی خود ادامه داد و به بالاترین سطح خود در سال‌جاری میلادی رسید، طلای جهانی نیز تحت‌تاثیر تقویت دلار و نامشخص بودن خط سیر بازارها پس از تصمیم ترامپ افت کرد. چشم‌انداز مثبت نسبت به رشد اقتصاد آمریکا، شاخص دلار را از مرز 93 واحدی نیز عبور داد. بالاترین سطح دلار در سال 2018 بیش از همه بر قیمت طلای جهانی فشار آورد. قیمت اونس طلا تا ساعت 6 بعد از ظهر دیروز به 1308 دلار نزول کرد و همچنان در کانال کاهشی سیر می‌کرد. شاخص دلار آمریکا به‌دلیل افزایش بازدهی اوراق خزانه داری آمریکا و آمارهای مثبت اقتصادی عصر دیروز به 21/ 93 واحد صعود کرد. تقویت دلار در بازارهای آسیایی عرصه را برای فلز زرد تنگ کرده بود و بازگشایی بازارهای اروپا و آمریکا نیز حلقه مهار طلا را تنگ‌تر کرد. تقویت دلار طبق قاعده همیشگی، طلا و دیگر کالاهایی که با این ارز ارزش گذاری می‌شوند را برای خریداران ارزهای غیردلاری گران‌تر می‌کند.

    برخی از کارشناسان معتقد هستند، جز خبر تایید یا رد برجام از سوی دونالد ترامپ، هیچ عاملی قادر به تغییر دادن مسیر قیمت طلا نیست. در صورت خروج آمریکا از برجام، احتمال رشد قیمت نفت محتمل خواهد بود و قیمت اونس فلز زرد نیز می‌تواند به همراه نفت بالا برود؛ در‌حالی‌که سرمایه‌گذاران در انتظار اعلام تصمیم ترامپ در مورد برجام و بازگشت تحریم‌های ایران هستند، قیمت نفت از بالاترین رقم ثبت شده در طی سه سال و نیم گذشته عقب نشست.

    طلا در روزهای اخیر دو جهش ناموفق برای عبور از سد مقاومتی 1317 دلاری را تجربه کرده است. در صورتی که برجام نیز نتواند جبهه حمایت از فلز گرانبها را فعال کند. طلا تا قیمت 1301 دلار سقوط خواهد کرد. سطح حمایتی در این قیمت نیز در روزهای اخیر شکسته نشده است. بنابراین، محتمل‌ترین سناریو برای طلای جهانی، حرکت بین این دو سطح حمایتی و مقاومتی خواهد بود. در صورتی که دونالد ترامپ سیگنال خروج آمریکا از برجام را ارسال کند، نااطمینانی‌های سیاسی به بازارهای جهانی باز خواهند گشت و طلای جهانی ثابت کرده که می‌تواند از افزایش تنش‌ها سود ببرد. احتمال بروز یک ریسک سیاسی می‌تواند به افزایش قیمت طلا کمک کند و هم‌اکنون مهم‌ترین ریسک ژئوپلیتیک جهان با خروج آمریکا از برجام فراهم می‌شود. در این حالت، سرمایه‌گذاران بازارهای جهانی، به‌سمت سرمایه‌گذاری در بازار طلا سوق پیدا خواهند کرد؛ چراکه بازار طلا یک بازار امن برای سرمایه‌گذاران در بحران‌های سیاسی جهانی است. با این اوصاف، بازارهای جهانی نگرانی از تصمیم ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از توافق هسته‌ای که در سال 2015 میلادی بین ایران و آمریکا،‌ روسیه، چین،‌ فرانسه،‌ آلمان و انگلیس منعقد شده بود را از خود بروز داده اند. از آنجا که خارج شدن آمریکا از این توافق، به معنای عدم تمایل ایران به ادامه مذاکرات هسته‌ای است، عواقب این تصمیم سایه ریسک را بر بازارهای جهانی گسترش خواهد داد.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۴ ماه پیش
        آرشیو