عصر بازار

ویروس آخر سال وال‌استریت به ۲۰۱۹ کشیده می‌شود؟

دونیمه متفاوت دلار به سود طلا

عصر اعتبار- با فرارسیدن سال نو میلادی، روند بازارهای جهانی در سال ۲۰۱۹ برای سرمایه‌گذاران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

دونیمه متفاوت دلار به سود طلا
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۷ - ۰۰:۱۲:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از دنیای اقتصاد، سرمایه‌گذارانی که سال 2018 را با نگرانی‌های سیاسی و اقتصادی فراوانی پشت‌سر گذاشته‌اند، سمت‌وسوی بازارهای جهانی را برای انتخاب بهترین فرصت‌ها زیر نظر گرفته‌اند.
    عوامل اثرگذار در بازارها

    مهم‌ترین نیروهای موثر بر روند اقتصاد بین‌الملل در پیش‌بینی‌های مختلف شاخص دلار، بازار سهام، سیاست پولی بانک‌های مرکزی بزرگ دنیا، بازار ذخایر امن و وضعیت مبهم اقتصاد ایالات متحده به‌شمار می‌روند. برآیند پیش‌بینی‌های معتبر از دو نیمه متفاوت برای شاخص دلار حکایت می‌‌کنند؛ نیمه صعودی و نیمه‌ای که با پایان سیکل افزایشی این ارز همراه خواهد شد. بازار سهامی که از یکسو با رکوردشکنی‌های متعدد سال 2018 چشم‌انداز جذابی از خود بروز می‌داد، 3 نوبت اصلاح را تجربه کرد و در نهایت به‌رغم پیش‌بینی‌های افزایشی در محدوده منفی سال نو را آغاز کرد. ورود به سیکل کاهشی که ممکن است تا 2 سال باقی بماند، چشم‌انداز عمومی نسبت به بازدهی بورس‌های بزرگ دنیا است. فدرال رزرو آمریکا که از اواخر سال 2015 میلادی برنامه انبساطی پسابحران خود را با رشد نرخ بهره پایان داد، ظرف سال 2018 نیز 4 مرتبه نرخ بهره هدف خود را افزایش داد و تعدیل ترازنامه 4500 میلیارد دلاری اوراق خود را کلید زد.

    برنامه‌ای که با مخالفت علنی دونالد ترامپ باعث ایجاد موج قدرتمندی از نگرانی‌ها در بازارهای آمریکا شد. فدرال رزرو به‌عنوان پیشگام بانک‌های مرکزی در اجرای سیاست‌های انقباضی، سال 2019 را با شتاب کمتری در رشد نرخ بهره دنبال خواهد کرد. بانک مرکزی اروپا که برنامه رشد نرخ بهره خود را به تابستان سال نو موکول کرده، برنامه خرید اوراق را به پایان رساند. بانک انگلستان نیز پس از یک دهه، رشد نرخ بهره را در دستور کار خود قرار داد؛ اما برخلاف این نهادها بانک ژاپن، کماکان تصمیم واضحی برای پایان دادن به دوره انبساط پولی‌مالی ندارد. بانک ژاپن به‌دنبال حفظ روند رشد اقتصادی همزمان با رساندن نرخ تورم به هدف 2 درصدی است. تا زمانی که نارسایی تورمی در اقتصاد این کشور وجود داشته باشد، احتمال گذار به سیکل انقباضی اندک خواهد بود.
    دو روی متفاوت دلار 2018

    پیش‌بینی‌ها از تداوم روند صعودی شاخص دلار در سال 2019 میلادی حکایت دارند؛ اما نه تا پایان این سال. براساس دیدگاه‌های موجود، دوران افزایشی شاخص دلار در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ به پایان می‌رسد. همچنین کاهش شتاب انقباضی در فدرال رزرو نیز چشم‌انداز این شاخص را کاهشی نشان می‌دهد.نیمه ابتدای سال جدید میلادی با تقویت موقت دلار به پشتوانه سیاست انقباضی فدرال‌رزرو پیش‌بینی می‌شود که در میانه سال پایان خواهد پذیرفت. تحلیلگران «جی‌پی‌مورگان» که پیش از این سال2019  را با تقویت دلار همراه دانسته بودند، نظر خود را با توجه به نامشخص بودن وضعیت تورمی و موضع انقباضی فدرال رزرو تغییر داد.جی‌پی‌مورگان نیمه دوم سال را بدون صعود دلار در نظر گرفت. برخی دیگر از کارشناسان، نوساناتی را که از دسامبر 2018 به ژانویه 2019 میلادی منتقل شده‌ است در اتمسفر بازار جهانی ارز ممتد در نظر گرفته و از همین رو، کرون نروژ، ین ژاپن و فرانک سوئیس می‌توانند زمینه‌ساز اخراج دلار از بازار Bullish (گاوی یا افزایشی و ورود آن به بازار  Bearish (خرسی یا کاهشی) شوند.
    سیاست سرد پولی و مالی آمریکا

    فدرال رزرو در شرایطی سال جدید میلادی خود را آغاز خواهد کرد که سکاندار این کمیته بانکی قدرتمند تحت حملات شدید از سوی رئیس‌جمهوری آمریکا، مین‌استریتی‌ها و برخی از جمهوری‌خواهان قرار گرفته است. چند کرسی خالی دیگر نیز در هیات‌مدیره این نهاد بانکی وجود دارد که نامزدهای دیگر رئیس‌جمهوری برای پر کردن آنها معرفی خواهند شد. با این اوصاف که ترامپ نسبت به تمام روسای جمهوری سابق آمریکا، بیشترین نفوذ را بر فدرال رزرو خواهد داشت. پیش‌بینی‌ها در خصوص رفتار این بانک مرکزی اثرگذار را به کانون توجه تبدیل کرده است. با اینکه سال گذشته جرومی پاول خواهان تداوم سیاست‌های پولی یلن معرفی شده بود، با این حال سیل اعضای منتخب ترامپ که روانه فدرال رزرو و کمیته بازار آزاد خواهد کرد، نگرانی‌ها از آینده پولی آمریکا را از سال گذشته تشدید کرده بود.
    ابهام در منحنی بازدهی

    بازدهی اوراق خزانه با سررسید 10 ساله در سال 2017 به پیش‌بینی‌ها نرسید؛ هرچند سال 2018 میلادی با رشد اوراق همراه شده بود و اوراق خزانه 10 ساله را از سطح 3درصدی نیر فراتر برد و وقوع رکود اقتصادی را بیش از پیش بالا برده است.  از طرف دیگر، روند افزایش نرخ بهره هدف فدرال رزرو نیز در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است؛ چراکه نارسایی تورم به هدف تعیین‌شده به‌گونه‌ای تداوم سیاست انقباضی را با تردید روبه‌رو کرده است. همچنین فشارهای‌های وارده از سمت کاخ‌سفید و مخالفت خرده‌فروشان مین‌استریت با رشد تدریجی نرخ بهره، همراه با احتمال عقب‌نشینی فدرال رزرو نسبت به بازار و شاید سیاست‌زده شدن نهاد پولی مستقل، نگرانی‌ها و احتیاط‌های بیشتری را برای بازیگران بازار و بازارسازان به‌وجودخواهد آورد. تحلیلگران مطرح در فضای دانشگاهی، علمی و اقتصادی در نظرسنجی‌های متعددی شرکت کرده‌اند که برآیند نظرات آنان قابل بررسی است. هم‌اکنون بازدهی اوراق خزانه 10 ساله 72/ 2 درصد  و نرخ بهره هدف فدرال‌رزرو نزدیک به 5/ 2 درصد قرار گرفته است. پیش‌بینی‌ها از روند نرخ بهره تا پایان سال 2019 میلادی و رسیدن این نرخ به 3درصد حکایت دارد.
    اونس به 1500 دلار چشم دوخته

    اونس طلا در سال 2018 میلادی بازدهی منفی 88/ 1 درصدی را برای خود ثبت کرد که به دلیل تقویت شاخص دلار و انقباض پولی آمریکا رقم خورد. پیش‌بینی‌های اقتصادی برای سال 2018 میلادی بیانگر تداوم حضور این 2 عامل در فضای بازارها است؛ اما نسخه ضعیف شده این دو عامل فشار خاصی برای طلا به همراه نخواهد آورد. پایگاه اینترنتی «کیتکو»، نیز طی نظرسنجی خود، آینده طلا در سال 2019 را به رای گذاشت.نتیجه این نظرسنجی از رویکرد افزایشی جمعیت شرکت‌کننده حکایت دارد. نزدیک به 34 درصد به صعود طلا تا قله 1500 دلاری معتقد هستند.  برخلاف این گروه 18 درصد نظر کاهشی خود را ثبت کردند. سایر شرکت‌کنندگان در نظرسنجی نیز که 46 درصد کل را شکل می‌دهند؛ بازه میان 1100 تا 1500 دلاری را به‌عنوان نظر خود اعلام کرده‌اند؛ البته چشم‌انداز کلی به رشد فلز زرد تا بالای سطح 1300 دلاری گواهی می‌دهد.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی