عصر بازار

حذف ۲ صفر یا ۴ صفر؟

عصر اعتبار- اعلام بانک مرکزی مبنی بر حذف ۴ صفر از پول ملی پس از انجام اصلاحات بانکی و پولی، سروصدای زیادی در رسانه‌ها ایجاد کرد و نظرات مخالف زیادی نسبت به آن ابراز شد که مهم‌ترین محور مخالفت‌ها بی‌اثر بودن آن، ایجاد تورم و هزینه انجام آن بود. حقیقت آن است که حذف ۴ صفر در رسانه‌ها درست ارائه نشد. در بیانیه‌های بانک مرکزی عنوان شد که با حذف ۴ صفر، تومان جایگزین ریال می‌شود و هر واحد تومان شامل ۱۰۰ ریال است که این موضوع کمتر موردتوجه قرار گرفت.

حذف ۲ صفر یا ۴ صفر؟
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۶:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از دنیای اقتصاد، بنابراین در عمل دو صفر از پول ملی حذف می‌شود و نه 4 صفر! چون با در نظر گرفتن اجزای 100 ریالی برای تومان عملا 2صفر دیگر در چرخه مبادلات باقی می‌ماند. به‌خوبی می‌دانیم که ریال فعلی (100 دینار!) و تومان فعلی (10 ریال) با ارزش اسمی‌شان مدت‌هاست از محاسبات روزمره اقتصاد عملا حذف شده‌اند و وجود خارجی ندارند. شاید در 10 سال گذشته هیچ‌کدام از ما یک ریالی یا دو ریالی (برای تلفن همگانی) یا اسکناس 100 ریالی (10 تومانی!) را ندیده‌ایم. یعنی ریال و تومان رسمی مدت‌هاست که از سیستم پرداخت کشور عملا حذف شده و در بین سکه‌های رایج فعلی، سکه کمتر از هزار ریالی یافت نمی‌شود.  به این ترتیب عملا ریال و تومان از سیستم پرداخت‌های کشور حذف شده و جز در صورتحساب‌ها اثری از آن نمی‌توان یافت!  با پیشنهاد جدید بانک مرکزی موضوع حذف ریال و تومان از پرداخت‌های کشور رسمیت می‌یابد و 2 صفر از پول ملی که عملا حذف شده بود واقعیت می‌یابد و تومان جدید معادل 10هزار ریال قدیم و ریال جدید معادل 100 ریال قدیم جایگزین واحد پول قبلی می‌شود.  با توجه به تقسیم‌بندی هر تومان جدید به 100 ریال جدید آنچه عملا اتفاق می‌افتد حذف 2صفر است و حذف 4 صفر اتفاق نیفتاده است. در چنین صورتی موضوع رند شدن قیمت‌ها به‌طرف بالا و افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و تورم ناشی از حذف 2 صفر بسیار کمتر خواهد بود.

    اگر بانک مرکزی موضوع حذف 2 صفر را به‌جای حذف 4 صفر مطرح می‌کرد با مخالفت‌های کمتری روبه‌رو می‌شد.

    به‌عبارت دیگر حذف 2صفر رسمیت بخشیدن به واقعیت حذف ریال و تومان با ارزش فعلی از چرخه مبادلات است که در 10 سال گذشته عملا حذف شده بودند.  بدیهی است که بحث پیش‌نیازهای حذف 2 صفر و اصلاح نظام پولی و بانکی کشور و هزینه‌های این اقدام همچنان پابرجاست.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۳ ماه پیش
        آرشیو