عصر بازار

دادگاه متهمان فساد بانک سرمایه آغاز شد

عصر اعتبار- چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده فساد در بانک سرمایه در شعبه سوم دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی آغاز شد.

دادگاه متهمان فساد بانک سرمایه آغاز شد
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۰۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۱:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از فارس، چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده فساد در بانک سرمایه با حضور سه متهم پرونده در شعبه سوم دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی آغاز شد.

    در این جلسه 3 متهم پرونده و وکلایشان حضور دارند.

    متهم: همه گزارشات را قبول دارم

    در ابتدای جلسه رسیدگی به پرونده فساد در بانک سرمایه قاضی مسعودی مقام گفت: در جلسه قبل دائما متهمین میفرمایند که زیرمجوعه شان کارها را انجام داده و در مورد اتهام انتسابی خودشان پاسخ نمی‌دهند در حالی که باید برای تنویر افکار عمومی و دفاع از خود از اقدامات خودشان بگویند.

    پس از آن دادگاه خطاب به محمد رضا توسلی گفت شما به مشارکت عمده در نظام پولی و بانکی به میزان 25 هزار 12 میلیارد و 616 میلیون ریال متهم هستید.

    توسلی گفت: مدت 40 سال در جهاد سازندگی، جنگ و مجلس شورای اسلامی و 8 شرکت بزرگ هیأت مدیره بودم ، که حسابرس و بازرس قانونی داشتند که حسابرس‌ها آئینه تمام نمای قانون است.

    من در آنجا هیچ کدام از این اظهارات نشده که وثایق کم شده  و کارتن خواب بودم. سال 94 هم که آقای حیدرآبادی آمدند صورت‌های مالی را پیش من فرستادند. که من گفتم قبل از گزارش حسابرس چرا صورتهای مالی را فرستادید؟ که ما سال 94 را کلاً امضا نکردیم پس می‌شود سال 90-91 و 93.

    وی افوزد: من پولی بانکی نیستم و من مهندس عمران هستم. وقتی آمدم آقای دکتر کاظمی بودند بعدا آقای بخشایش آمدند. آقای شیانی بیشتر بانک صادراتی بودند و سال 91 و 92 هی اتفاقی در بانک نیوفتاد.

    توسلی گفت: گزارشاتی که شما فرمودید من همه را قبول دارم چون چیزی است که اتفاق افتاده است.

    من نبودم دستم بود؛ بهانه‌‌هایی که متهمان همیشه می‌گویند

    در ادامه جلسه دادگاه توسلی متهم ردیف سوم پرونده گفت: وقتی که بانک را فروختیم من رفتم مصاحبه کردم و گفتم من مسئولیت پولی بانکی نیستم.

    وی ادامه داد: ما استعلام کردیم و گفتند ادامه بدهید. وقتی هیأت انتظامی بانک مرکزی ما را محکوم کرد ابتدا 15 نفر بودیم که آقای بخشایش مادام العمر بودند.من  به آقای تهران فر گفتم بانک مشکل پیدا می‌کند و گفتم شما تا ننویسید من نمی‌توانم بروم و گفتند شما بروید تا نامه بنویسند.

    توسلی گفت:هیأت بانک مرکزی وظیفه‌اش نظارت بر بانک‌هاست چرا وظیفه اش را انجام نداد؟ ما وقتی رفتیم بانک در برج 2 سال 90 که در آن موقع 5 شرکت‌ شهرداری از بانک سرمایه تسهیلات گرفتند ما این 3 هزار میلیارد را وصول کردیم که سخت ترین آن شرکت‌های شهرداری بود که من خودم شخصا وصول کردم امروز تنها بانکی که به شهرداری بدهکار نیست بانک سرمایه است. بعد از ما کسی دنبال وصول نرفته است.

    من هنوز هم اعتماد دارم به هیأت مدیره‌ای که بودم. آنجاهایی که من اطلاع پیدا می‌کردم امضا نمی‌کردم. همین آقای قنبری در آسانسور به من گفت این ضمانتنامه مدارکش کامل نیست و من امضا نکردم. من تا روزی که رفتم بازپرسی فهمیدم هدایتی در بانک است. سال 90 هدایتی را ممنوع المعامله کردیم. نه من او را دیدم و  نه او من را. در ارتباط با بحث ضمانتانامه‌ها یکی از دوستانمان وکیل امور دام بود که گفت ضمانتنامه میخواهم و بانک موافقت نمی‌کند.

    توسلی گفت: ما ارکانی که در بانک هستند فرایند اعتباری را باید طی کنند. اول کارشناس شعبه که خیلی نقش دارد و گزارش اولیه را می‌دهد.اینها روالی دارد که بعدا کمیته اعتباری بعد شعبه بعدا هیأت مدیره می‌شود. خود رئیس شعبه که کمیته اعتباری نمی‌توانست دفاع کند، خود رئیس می‌آمد و از آن دفاع می‌کرد.

    ماجرای حضور غیرقانونی غندالی در جلسات بانک سرمایه

    توسلی متهم ردیف سوم پرونده فساد در بانک سرمایه گفت:در 3 سالی هم که ما در بانک بودیم با حضور آقای غندالی این اتفاق افتاد و من در بانک مرکزی گفتم آقای غندالی نباید در این جلسات شرکت کند.من آمدم بانک باز جلوی آسانسور دیدمش و گفتم شما نباید در جلسات شرکت کنید و گفتند به تو ربطی ندارد.

    وی ادامه داد: به همه مراجع ذیربط هم می‌کفتم که نباید اینطوری باشد.آنچه مسسلم است ما در روند رسیدگی‌ها کمک به دستگاه‌های بازرسی کردیم.

    من رئیس شرکت سرمایه گذاری شرق بودم که برآورد کردیم 4 هزار تا اتوبوس نیاز داریم که آنها را وارد کردیم، من در شرکت‌های بزرگی بودم شرکت صنایع مس و ... که در همه آنها جوابگو بودم.اتوبوس‌ها را بانک پاسارگاد، ملی تأمین سرمایه کردند و ما کاری نکردیم.

    توسلی گفت: من نمیدانستم آقای هدایتی هست یا نیست، من هیچ مراوده‌ای با ایشان نداشتم. 4.5 درصد بانک عسگری که الان شده ملل به نام آقای جهانبانی است. ما آدم‌های انقلاب هستیم ، بچه‌های انقلاب باید اینجا فدا شوند؟ چون قلبم مشکل دارد نمی‌توانم ادامه بدهم.

    قاضی خطاب به متهم گفت: شما که آدم انقلابی هستید رعایت نباید می‌کردید در سیستمی که هیچ تخصصی ندارید حضور دارید؟ چرا مدارک را امضا می‌کردید؟ چندین گزارش ذکر شده که گردش‌های مالی، حسابرسی، چک‌های برگشتی، مالیات همه هست.
    متهم گفت: در بحث مدلل پیگیری کردیم.
    قاضی: شما مدارک آقای جهانبانی را امضا نکردید؟ گروه آقای هدایتی و شاملویی شما اقدام نکردید؟ امضا نکردید؟
    متهم: من اینها را نمی‌شناسم.
    قاضی: شما حق ندارید وام بدهید، بعدا که تسهیلات داده شد وثایق می‌گیرید؟ اینکه می‌گویید من هیچ اطلاعی ندارم مهر تاکید بر عملکرد ناصواب شما هست.
    متهم: آنهایی که من دیدم امضا نکردم
    قاضی: امضا کردید. چون تخصص بانکی ندارید گفتید همه که امضا می‌کنند، من هم امضا می‌کنم.

    قاضی:در کاری که تخصص ندارید نباید وارد شوید. چرا وارد می‌شوید وقتی تخصص ندارید؟ اکثرا هم چند شغلله هستند و نیاز مالی ندارند این افراد و یک شرکت، ارگان را به بیراهه نبرند و الان شما می‌گویید ما انقلابی رفتار کردیم.

    تشر نماینده دادستان به یک متهم؛ نظام معطل عملکرد مجرمانه شماست

    در ادامه رسیدگی به اتهامات متهمن پرونده فساد در بانک سرمایه نماینده دادستان تهران خطاب به متهم توسلی گفت: مثال شما مثل پزشکی است که رفته جراحی کرده و الان می‌گوید تخصص نداشتم. بانک مرکزی بی‌خود کرده که گفته شما این کار را بکنید، شما چرا این کار را کردید؟

    وی ادامه داد: شما گفتید چیزی در مورد کمبود وثایق وجود نداشت. این حرفها را نزنید، شرکت باران تجارت آوا تاکید کرده است و در شرکت‌های کارتن خواب شما مسئول هستید و گزارش اعتباری می‌آید که در بالای امضا شما هست و گفته این شرکت مشکل دارد و نباید به این شرکت تسهیلات داده شود.

    آقای غندالی به عنوان یک فرد زائد در هیأت مدیره شرکت می‌کرد. شما می‌گویید فریاد زدیم پس چرا امضاء کردید؟ این حرف قابل توجیه است؟

    شما به جای اینکه نامه نگاری با بانک مرکزی کنید که اجازه ندهند آقای غندالی بیاید باید ایشان را بیرون از جلسه می‌انداختید.

    این حرف منطقی نیست. از یک پیرزن تمیزکننده ساختمان چطور برویم 30 میلیارد بگیریم؟ که آقای غندالی از شما امضا بگیرند برای اینکه در کشور ردیابی نشود از کشور بروند بیرون و کالا وارد کنند، ما اینها را می‌دانیم.

    نماینده دادستان گفت: سپاه، نیروی انتظامی، دستگاه قضایی، بخشی از بدنه وزارت اطلاعات همه پای امضای شما معطل هستند.این خدمت به انقلاب است که هزینه برای کشور ایجاد کردید سازمان بازرسی چقدر گزارش داده برای امضاهای شما؟

    گفتید مراکز باید انجام وظیفه می‌کردند. ارکان نظارتی تحت فشار شدید مثل آقای زاهدی که پشت تلفن فحش می‌دادند که شما باید این کار را انجام می‌دادید. من می‌گویم ارکان زیر مجموعه تخلف کردند که کرده‌اند ولی فشار رافع اتهام نیست. همه شما درآمد داشتید بیخود می‌آمدید در اینجا کار می‌کردید؟

    شما می‌گویید من ده ها شرکت اداره کردم، در جلسه هیأت مدیره چه کار می‌کردید؟ فقط امضا می‌کردید؟ شرکتی که 2 روزه تأسیس شده چطور امضا می‌زدید؟ آقای غندالی هم تحت تاثیر آقای امامی بودند در آستانه کیفرخواست آن پرونده که در وقت مقرر خودش عرض می‌کنیم. این خصوصاً در خصوص شرکت‌های آقای امامی و هدایتی است. شرکت‌های حاج محمد جواد چه کسی سفارش می‌کرده؟  آقای شاملویی را چه کسی سفارش می‌کرده؟ آقای جهانبانی را می‌پذیرم یک مقدار کالای اساسی وارد کردند. اموال در اختیار شما بوده، امین اموال فرهنگیان بودید بعد می‌گویید اشتباه کردم و تخصص نداشتم؟

    وکیل متهم: موکلم نمی‌دانسته امضایش چقدر تأثیر گذار است

    در ادامه جلسه دادگاه  قاضی خطاب به متهم گفت: شما به اتهام خیانت در امانت و .... از خود دفاع کردید آخرین دفاع خود در قبال اتهام انتسابی را بگویید.

    وکیل متهم گفت: دلم سوخت برای دستگاه قضایی که بی تدبیری، ناتوانی و عدم نظارت به هنگام و به موقع بانک مرکزی غایب بزرگ این جلسه است راجع به ناتوانی بانک مرکزی این همه وقت صرف می‌کنیم و پرونده ها ورق خورده می‌شود.

    خداقوت می‌گویم به همه پاک دستان و پاک سرشتان این مملکت. باید به شکلی صحبت کنیم که باورمان است.ما فرض می‌کنیم که موکل من امضا کرده، امضا که کرده و مسئولیت دارد و می‌خواهیم جالی خالی قانون را بگوییم که ما برای رسیدگی به اموال ملت اینجا هستیم.

    وی افزود: قانونگذار متأسفانه راجع به این رفتارها مکانیزم‌های کیفری و قضایی قرار داده قانون گذاری کنید و مسئولیت امضا مدیران را یک مسئولیت قوی‌تری قرار دهید.

    وکیل متهم گفت: آقای توسلی اگر امضا کردید و وام دادید باید پاسخ آن را بدهید. ما داریم مدیران بخش خصوصی را به خاطر امضاهایی که کردند محاکمه می‌کنیم.به شدت نقد دارم به نحوه بانک‌ها و من خودم در صدر منتقدین بانک‌ها هستم.این سرطان و مشکل اساسی بانکداری کشور است.

    این وکیل دادگستری گفت: بنده به عنوان یک حقوقدان فقط یاد گرفتم که از ابتدای ترم اول و روز اول دانشکده بیایم رفتار و یا ترک رفتار افراد را طبق عدالت رسیدگی کنم  تفهیم اتهام بازپرسی را خواندم، متهم به اخلال نظام پولی و بانکی از طریق استخراح و یا خروج پول‌ها که بعدا به شکلی اصلاح شد از طریق مشارکت.

    قانونگذار مسیر را تعیین کرده و من احساس میکنم باید دقت شود، در حقوق جزا خیلی دقیق نگاه کنیم و بازخوانی کنیم و 2 باره و 3 باره و 100 باره نگاه کنیم به این قوانین. راجع به یک موضوعی که ابهام‌های جدیی‌ایی وجود دارد و این کلمه (امثال) در ماده 1 که باید بیشتر روی آن تمرکز شود. جرم اخلال غایت بی نتیجه است.

    وی گفت: علی فرض امضا مسئولیت کیفری را به شدت قابل نقد قانونی است. تاکید می‌کنم اموال مردم باید دست افراد امین سپرده شود. در کنار احساسات پاک عدالتخواهانه این که دستگاه قضایی مسئول کاهش نرخ ارز نیست، دستگاه قضایی مسئول اجرای عدالت و دادورزی در محدوده حقوق جزا است.

    آقای توسلی اگر امضا کنید، مسئولیت کیفری شما بند 1 ماده اخلال است، این را می‌گویند علم به مجازات کیفری، اگر این را می‌دانستید آیا 1000 سال امضاء می‌کردید؟همه فرزندان ایران اسلامی و انقلاب اسلامی هستند. من احساس می‌کنم پرونده نیاز به بازنگری ماهووی دارد.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۴ ماه پیش
        آرشیو