عصر اعتبار- وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی می گوید: با حمایت سازمان برنامه و بودجه، سهمیه جدیدی برای بیمههای قالیبافان اختصاص داده خواهد شد تا بیمه آنها اجرایی شود.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایسنا، اجرای قانون بیمه قالیبافان یکی از خواسته های مهم قالیبافان به شمار می رود که در سال 1388 تصویب و تا سال 1392 اجرایی شد.
بر اساس این قانون مقرر شد 450 هزار نفر از قالیبافان بیمه شوند و ظرف 10 سال از زمان تصویب مصوبه، هر سال 100 هزار نفر وارد این چرخه شوند و تحت پوشش بیمه قرار گیرند با این وجود از سال 1392 به بعد علاوه بر افرادی که سالها در صف بیمه بودند و نتوانستند از مزایای بیمه بهره مند شوند، بیمه 230 هزار قالیباف هم که طی مدت پنج سال حق بیمه پرداخت کرده بودند به دلایل مختلفی همچون عدم واریز بیمه در روز مقرر یا عدم حضور هنگام مراجعه بازرس قطع شد.
مطابق آمارهای موجود و تایید مرکز ملی فرش به عنوان متولی فرش ایران، نزدیک به یک میلیون بافنده فرش در کشور وجود دارد که از این تعداد حدود 220 هزار نفر تحت پوشش بیمه هستند.
به گفته کارشناسان و فعالان حوزه فرش، در حالی که موضوع بیمه و امنیت شغلی قالیبافان از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و در تامین معاش و انگیزه تولید آنها موثر است، به دلیل کمبود بودجه امکان برقرای بیمه همه قالیبافان و اجرای این حکم قانونی وجود ندارد.
عبداله بهرامی، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های فرش دستباف در گفت وگو با ایسنا، برخورداری از حمایت بیمهای را برای بافندگان فرش حایز اهمیت می داند و می گوید: بیش از 80 درصد بافندگان را زنان تشکیل می دهند که عمدتاً به شکل خانگی مشغول کارند و این مسأله در اشتغال و امنیت شغلی و اجتماعی و به ویژه درآمد آنها نقس بسزایی دارد.
وی معتقد است: اگر بحث بیمه قالیبافان به سازمان برنامه و بودجه واگذار شود تا پول بیمه در اختیار تامین اجتماعی قرار گیرد، وزارت کار می تواند بابت پوشش بیمه قالیبافان این سازمان را مکلف کند.
بهرامی می افزاید: یکی از مشکلاتی که در طول سالهای گذشته وجود داشته این بوده که ردیف اعتباری در بودجههای سنواتی پیشبینی و تصویب شده اما هنگام پرداخت به دلایلی نظیر کمبود بودجه یا عدم تامین اعتبار لازم اختصاص پیدا نکرده است.
قالیبافان برای بیمه امیدوار شدند
به گفته وزیر کار با حمایت سازمان برنامه و بودجه سهمیه جدیدی برای بیمههای قالیبافان اختصاص خواهد یافت
در لایحه بودجه 1400 دولت برای حمایت از نوسازی و بهسازی بنگاههای تعاونی و ایجاد اشتغال و کارآفرینی در بخش تعاون و همچنین توانمندسازی و شکل گیری تعاونیها منابع مالی پیش بینی کرده بود ولی به گفته فعالان حوزه فرش دستباف این اعتبار تنها قالیبافان بیمه شده را پوشش میداد آن هم به شرطی که به طور کامل اختصاص یابد و به این ترتیب بافندگان زیادی همچنان چشم انتظار پوشش بیمه باقی می ماندند.
اما در لایحه بودجه 1401، بر معافیتهای کامل بیمهای بیمهشدگان بدون کارفرما در سازمان تامین اجتماعی از جمله مشمولان قانون بیمههای اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسهدار تصریح شده است.
در واقع از ابتدای سال 1401، معافیتهای کامل بیمهای درخصوص بیمه شدگان بدون کارفرما در سازمان تامین اجتماعی از جمله مشمولان قانون بیمههای اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار (کد دار) مصوب 1388، بند (ض) تبصره (14) قانون بودجه سال 1386 کل کشور و بند (ب) ماده (7) قانون هدفمند کردن یارانهها، مشروط به ارزیابی آزمون وسع توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و قرار گرفتن در چهار دهک اول درآمدی است.
پیش از این مدیرعامل اتحادیه تعاونی های فرش دستباف به ایسنا گفته بود:" باید دید ساز و کار این پیشنهاد به چه طریق خواهد بود و چگونه اجرا خواهد شد زیرا آنچه مهم است، نحوه تخصیص بودجه برای پوشش معافیت کامل بیمه ای است که همواره در مورد آن کوتاهی می شود.
به گفته وی، تنها 225 هزار بافنده تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند و بیمه مابقی قالیبافان قطع شده است.
وزیر کار اخیرا از پیگیریها برای توسعه «بیمه» گروههای خاص از محل افزایش بدهیهای دولت خبر داده و گفته است:" با حمایت سازمان برنامه و بودجه سهمیه جدیدی برای بیمههای قالیبافان اختصاص داده خواهد شد تا بیمه آنها اجرایی شود. "
به گزارش ایسنا، در لایحه بودجه 1401 همچنین در مورد بیمه شدگان قرارگرفته در دهکهای پنجم تا هفتم درآمدی، به ازای هر دهک سه درصد از معافیت بیمهای موجود کسر خواهد شد و دهکهای هشتم و بالاتر مشمول معافیتهای بیمهای نخواهند بود. آییننامه اجرایی این بند توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور تهیه شده و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.