عصر اعتبار- یک کارشناس اقتصاد بینالملل گفت: محدودیتهای ارزی موجب افزایش شایعات و دامن زدن به یک سری از التهابها میشود.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایبنا ،حسن محفوظی موسوی، عضو گروه تولید و تجارت اندیشکده اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: در هفتههای اخیر بنگاهها با قطعی برق و گاز صنایع رو به رو شدهاند و این موضوع بهانهای برای نرخ رشد ارز شده است، همچنین به سال نو میلادی نزدیک میشویم که در این زمان تسویههای ارزی افزایش مییابد و خود این موضوع عاملی برای افزایش نرخ ارز میشود.
موسوی گفت: در زمانهایی که محدودیتهای ارزی پیش میآید، به طور معمول یک شوک واقعی و یا یک محدودیت بنیادین صورت میگیرد که این عوامل موجب افزایش شایعات و دامن زدن به یک سری از التهابها میشود. در ادامه این شایعات و دامن زدنها به افزایش انتظارات منجر میشود.
این کارشناس اقتصاد بینالملل بیان کرد: قطعی برق و عدم فعالیت برخی از واحدهای صنعتی منجر به کاهش تولید و کاهش صادرات میشود، همچنین به دلیل کاهش تولید، نیاز به واردات افزایش مییابد، در نتیجه تقاضا برای ارز افزایش و در مقابل ورودی ارز کاهش مییابد، این موضوع منجر به یک پیش بینی میشود که احتمالاً در ماههای آینده با کمبود ارز مواجه خواهیم شد، در این شرایط شوکهای ناشی از انتظارات شکل میگیرد.
موسوی اظهار داشت: در این شرایط رگولاتور ارزی کشور و یا همان بانک مرکزی برای مقابله با شوکها ارزی، اقدام به همکاری با ارگانهای دیگر مانند وزارت صمت، وزارت کشاورزی، اتاق بازرگانی و... خواهد کرد تا ورود ارز به کشور به یک جریان مستمر تبدیل شود؛ بنابراین بانک مرکزی با برنامه ریزیهایی که انجام میدهد، مانع از ایجاد محدودیتهای ارزی از سمت عرضه ارز خواهد شد.
وی افزود: سمت دیگری که بانک مرکزی میکوشد تا تعادل بازار ارز را ایجاد کند این است که انتظارات مردم و فعالان اقتصادی را کنترل کند.
عضو گروه تولید و تجارت اندیشکده اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: در زمانی که محدودیتهای سمت عرضه ارز رفع میشود و یا عرضه ارز افزایش مییابد، اما به دلیل این که انتظارات کنترل نشده، نرخ ارز به قیمتهای قبلی باز نمیگردد؛ بنابراین انتظارات مانع از کاهش نرخ ارز شده است، چون دلالان و دشمنان با ایجاد شایعه و جوسازی مانع از برگشت نرخ ارز میشوند.
موسوی خاطر نشان کرد: به دلیل اینکه سود دلالان با افزایش نرخ ارز بیشتر میشود، در نتیجه بر افزایش انتظارات تورمی و شایعات دامن میزنند؛ این افراد به روشهای مختلفی جلو بازگشت نرخ ارز را گرفته و مانع از واقعی شدن نرخ ارز میشوند.
وی افزود: سود برخی افراد، بالا و پایین شدن نرخ ارز است. این افراد فعالیتی در کسب و کار و تجارت ندارند و اصلاً استفاده مناسبی از ارز نمیکنند، بنابراین یکی از وظایف بانک مرکزی کوچکتر کردن بازار ارز غیر رسمی است.
این کارشناس اقتصاد بینالملل تاکید کرد: خوشبختانه بانک مرکزی اقدامات موثری برای کوچکتر کردن بازار ارز غیر رسمی انجام داده که یکی از این موارد ایجاد بازار ارز تجاری است که هم باعث افزایش عرضه خواهد شد و هم به کاهش نوسانات کمک میکند.