عصر بازار

دست پر بانک مرکزی در تامین ارز و بازارسازی

عصر اعتبار- بازار ارز توافقی گامی مهم در تقویت بانک مرکزی برای تامین ارز و بازارسازی است که منجر به افزایش صادرات و ثبات ارزی می‌شود.

دست پر بانک مرکزی در تامین ارز و بازارسازی
نسخه قابل چاپ
يکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۳:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایبنا، راه‌اندازی بازار ارز توافقی چشم‌انداز مثبتی از تثبیت و افزایش ذخایر ارزی و دست پر بانک مرکزی در تامین ارز و بازارسازی در ماه‌های آتی به وجود آورده است و سایر آمار‌ها نیز این ادعا را اثبات می‌کنند. آمار تامین ارز واردات، میزان صادرات و وادات کشور، مانده بدهی خارجی ایران و رکوردشکنی واردات طلا در سال 1403 همگی بیانگر این مسئله هستند.

     

    تامین 54 میلیارد و 675 میلیون دلار ارز واردات

    بانک مرکزی از ابتدای سال 1403 تا 22 دی‌ماه در مجموع 54 میلیارد و 675 میلیون دلار ارز برای واردات تامین کرده است که 11 میلیارد و 272 میلیون دلار آن برای کالا‌های اساسی و دارو، 42 میلیارد و 302 میلیون دلار آن برای کالا‌های تجاری و بازرگانی و 1 میلیارد و 101 میلیون دلار آن برای خدمات بوده است. این در حالیست که میزان تامین ارز در مدت مشابه سال گذشته کمتر از 52 میلیارد دلار بوده است.

    افزایش صادرات و واردات

    تسهیل و تسریع در تامین ارز منجر شده است که بر اساس آخرین آمار‌ها در 8 ماهه امسال میزان صادرات و واردات ایران (بدون احتساب نفت و میعانات گازی) به 38.1 و 45.1 میلیارد دلار رسید که به ترتیب افزایش 18.8 و 6.9 درصدی را نشان می‌دهد.

    گرچه آمار‌های 8 ماهه ابتدایی امسال نیز بیانگر رشد 18.8 صادرات غیرنفتی کشور است، اما به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصادی راه‌اندازی بازار ارز تجاری اقدامی مهم در راستای حمایت از تولید و صادرات است و قطعا منجر به افزایش بیشتر صادرات غیرنفتی کشور خواهد شد.

    در همین زمینه، حسین درودیان، کارشناس اقتصادی و مدرس دانشگاه در مورد اثر راه‌اندازی بازار ارز تجاری بر اقتصاد کشور به خبرنگار ایبنا  گفت: عملکرد بازار ارز تجاری و حذف نرخ نیمایی بسیاری از رانت‌ها را حذف و انگیزه‌های انحراف و خروج سرمایه را کاهش خواهد داد، از طرفی موجب افزایش بازگشت ارز صادراتی خواهد شد.

    وی افزود: این بازار به طور قطع به افزایش صادرات و ورودی ارز به کشور هم منجر خواهد شد؛ چرا که نرخ به صورت توافقی تعیین می‌شود که باعث تقویت انگیزه صادراتی خواهد شد.

    کاهش 12.7 درصدی بدهی‌های خارجی

    در بخش بدهی‌های خارجی نیز، مانده بدهی خارجی ایران در این مدت به 4.4 میلیارد دلار رسیده که حاکی از کاهش 12.7 درصدی نسبت به پایان سال 1402 است.

     

    رکوردشکنی با واردات 74 تن طلا به کشور

    آمار کل واردات طلا در سال 1402 حدود 30 تن بوده و این در حالیست که در 9 ماهه سال 1403 بیش از 74 تن طلا به کشور وارد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد حدود 400 درصدی را نشان می‌دهد.

    به درخواست بانک مرکزی، هیئت دولت در آذرماه سال 1401 مصوب کرد تا تسهیلاتی جهت واردات شمش طلا برقرار شود، پس از این مصوبه، واردات شمش طلا به کشور آغاز شد. بانک مرکزی از این ظرفیت برای افزایش بازگشت ارز حاصل از صادرات بهره برد و در مرحله بعدی نیز به منظور مدیریت بهتر بازار طلا، به عنوان بازار موازی ارز، حراج‌های شمش طلا و ضرب سکه 1403 را آغاز کرد.

    مدیریت تقاضای مورد نیاز کشور با حراج سکه و شمش طلا

    بانک مرکزی به منظور مدیریت بازار و تامین تقاضای مورد نیاز کشور حراج‌های سکه و شمش طلا را در مرکز مبادله ایران برگزار کرده است.

    در نتیجه این حراج‌ها، 710 هزار 20 قطعه انواع سکه در 59 حراج و 14 تن شمش طلا در 81 حراج معامله شده است.

    بخش عمده عرضه شمش طلا در حراج‌های مرکز مبادله ارز و طلای ایران مربوط به صادرکنندگانی بوده است که به منظور رفع تعهد ارز صادراتی خود به واردات طلا اقدام کرده‌اند. در نتیجه میزان بازگشت ارز حاصل از صادرات با راه‌اندازی حراج شمش طلا در مرکز مبادله ایران افزایش پیدا کرد.

    رشد صادرات و ثبات ارزی؛ مهمترین نتیجه توسعه بازار ارز توافقی

    یکی از مهمترین اقدامات بانک مرکزی در بستر مرکز مبادله ایران، راه‌اندازی بازار ارز تجاری است که به تازگی انجام شده است. این اقدام نقش موثری در افزایش یازگشت ارز حاصل از صادرات خواهد داشت. با توسعه بازار ارز توافقی و افزایش بازگشت ارز حاصل از صادرات روح تازه‌ای در بخش تولید اقتصاد کشور دمیده می‌شود و تولیدکنندگان و صادرکنندگان انگیزه بیشتری برای تولید و صادرات خواهند داشت. بعلاوه اینکه بخش عمده‌ای از تقاضای کاذبی که پیش از این بایت نرخ‌های پائین‌تر از بازار غیررسمی، در سامانه نیما شکل می‌گرفت، از بین می‌رود که به ثبات بیشتر بازار ارز کمک می‌کند. با توجه به شفافیت و رصدپذیری بالای معاملات در بازار ارز تجاری، بانک مرکزی به نحو موثرتری می‌تواند سیاست‌های ارزی خود را اعمال کند و با توسعه بازار ارز تجاری قطعا شاهد ثبات بیشتر بازار ارز خواهیم بود.

    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۲ سال پیش
        آرشیو