عصر اعتبار- بانک مرکزی با ساماندهی ارزهای دیجیتال و فینتکها نقش مهمی در افزایش شفافیت، کارآمدی و نوآوری در سیستمهای مالی خواهد داشت.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایبنا، رضا توسلی، کارشناس اقتصادی اظهار کرد: اقدام قاطع بانک مرکزی برای تنظیمگری در حوزه رمز ارزها نیازمند اقداماتی جامع، کاربردی و موثر بود که بتواند از سوءاستفاده یا دور زدن قوانین توسط فعالان این صنعت جلوگیری کند؛ که خوشبختانه محقق شد.
توسلی تاکید کرد: بانک مرکزی با نظاممندی و ساماندهی فینتکها بهعنوان یک بخش حیاتی از اقتصاد دیجیتال، نقش مهمی در افزایش شفافیت، کارآمدی و نوآوری در سیستمهای مالی خواهد داشت.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: ساماندهی نوین برای دستیابی به یک چارچوب منسجم در ساماندهی این صنعت نوپا در کشور، نیاز به 10 اقدام اساسی و مهم دارد که شامل تدوین چارچوب قانونی و نظارتی شفاف، ایجاد نهاد نظارتی تخصصی، تقویت همکاری بین نهادها، ترویج شفافیت و امنیت، حمایت از نوآوری و توسعه، آموزش و آگاهیرسانی، تعریف استانداردهای فنی و عملیاتی، جلوگیری از انحصار و حمایت از رقابت، پیادهسازی فناوریهای نوین نظارتی و در آخر به همکاری بینالمللی نیاز دارد.
وی افزود: در خصوص تدوین چارچوب قانونی و نظارتی شفاف، تعریف نقشها و وظایف فینتکها در چارچوب قوانین مالی امری مهم و پایهای تلقی میشود که نیازمند تدوین استانداردهای مشخص برای صدور مجوز و فعالیت در زمینه خدمات مالی دیجیتال است و همچنین یا قوانینی برای جلوگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم در پلتفرمهای فینتک ایجاد کنیم.
توسلی با اشاره به اهمیت ایجاد نهاد نظارتی تخصصی در حوزه اقتصاد دیجیتال، گفت: تأسیس یک نهاد نظارتی مختص فینتکها، با هدف مدیریت و نظارت بر فعالیتهای این صنعت است و ترکیب تخصصهای فناوری و مالی در نهادهای نظارتی برای همگامی با پیچیدگیهای این صنعت ضروری به نظر میرسد.
جلوگیری از انحصار در حوزه اقتصاد دیجیتال
این کارشناس اقتصادی گفت: عامل دیگری که به تنظیمگری اقتصاد دیجیتال کمک میکند تقویت همکاری بین نهادها است، در این رابطه هماهنگی بین بانک مرکزی، سازمان بورس، وزارت ارتباطات و سایر نهادهای مرتبط برای تنظیم قوانین جامع ضروری است. همچنین لازم است تا از مدلهای همکاری بینالمللی برای تطابق با استانداردهای جهانی استفاده شود.
وی تصریح کرد: بانک مرکزی با ترویج شفافیت و امنیت درواقع فینتکها را به رعایت الزامات امنیت سایبری و حفظ اطلاعات کاربران هدایت خواهد کرد، ضمن اینکه وضع قوانین برای حفاظت از دادههای شخصی و ایجاد اعتماد در کاربران ضروری به نظر میرسد. با توجه به اهمیت این موضوع ایجاد آزمایشگاههای تنظیمگری (Regulatory Sandbox) برای آزمودن فناوریهای نوین بدون مواجهه با موانع قانونی سختگیرانه ضروری است.
توسلی ادامه داد: با توجه به حساسیت و خطرات احتمالی ارزهای دیجیتال، بانک مرکزی لازم است تا به آموزش و آگاهیرسانی در این حوزه بپردازد و با برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی برای کاربران، کسبوکارها و نهادهای دولتی، داشته باشد و همچنین اطلاعرسانی جامعی درباره مزایا و مخاطرات استفاده از فینتکها و رمز ارزها داشته باشد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت جلوگیری از انحصار و حمایت از رقابت در حوزه اقتصاد دیجیتال گفت: بانک مرکزی با وضع قوانین و دستورالعملها برای جلوگیری از تسلط بازیگران بزرگ بر بازار و حمایت از استارتاپها و کسبوکارهای کوچک میتواند به رشد این بازار کمک کند.
وی یاد آور شد: با توجه به اینکه رمز ارزها یک موضوع بین المللی است لازم است تا همکاری بینالمللی در این حوزه تقویت شود؛ بنابراین هماهنگی با مقررات بینالمللی در حوزه مالی و فناوری برای جذب سرمایهگذاری خارجی میتواند کارگشا باشد. البته تعامل با سازمانهای جهانی برای بهاشتراکگذاری تجارب موفق در تنظیمگری نیز موثر است.
توسلی عنوان کرد: نتیجهگیری هدفمند با اجرای نظاممندی و ساماندهی فینتکها، ضمن ایجاد تعادل بین نوآوری و کنترل ریسکها، میتواند منجر به رشد پایدار این صنعت و بهبود خدمات مالی برای عموم جامعه شود.
لزوم تدوین قوانین روشن و جامع توسط بانک مرکزی
این کارشناس اقتصادی گفت: دیگر اقداماتی که میتواند به بانک مرکزی در تنظیمگری رمزارزها کمک کند شامل تدوین چارچوب قانونی شفاف و جامع، ایجاد نهاد نظارتی مشترک، تقویت نظارت بر فعالیت صرافیهای رمز ارزی، الزام به ثبت تراکنشها و شفافیت مالی، استفاده از فناوری برای نظارت دقیقتر است.
وی افزود: بانک مرکزی با تدوین قوانین روشن و جامع که تمامی ابعاد حوزه رمز ارزها (از جمله استخراج، تبادل، کیف پولها و...) را پوشش دهد، میتواند نقش تنظیمگری را به خوبی اجرا کند. قوانین باید بهگونهای باشند که شفافیت را برای فعالان اقتصادی به ارمغان آورده و مانع ابهامهای قانونی شوند.
توسلی با اشاره به تقویت نظارت بر فعالیت صرافیهای رمز ارزی اظهار کرد: اعمال نظارت دقیق بر فعالیت صرافیهای رمزارزی داخلی و ایجاد الزامات ثبت و گزارشدهی دقیق میتواند به جلوگیری از سوءاستفادههای قانونی کمک کند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به الزام به ثبت تراکنشها و شفافیت مالی در حوزه رمز ارزها تصریح کرد: الزام شرکتها و صرافیها به ثبت دقیق تراکنشها و ارائه اطلاعات شفاف به نهادهای نظارتی از مهمترین روشهای مقابله با فرار تنظیمگری است.
وی با اشاره به اینکه استفاده از فناوری برای نظارت دقیقتر ضروری است افزود: استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی و بلاکچین برای نظارت خودکار و تحلیل تراکنشها میتواند به شناسایی و جلوگیری از تخلفات کمک کند.
توسلی در پایان تاکید کرد: اقدامات نوین هوشمندانه بانک مرکزی در این بزنگاه میتواند به تثبیت نظم در بازار رمزارزها و جلوگیری از فرار تنظیمگری کمک کند، در حالی که به رشد و نوآوری در این حوزه نیز فرصت داده میشود.