عصر اعتبار- معاون پارلمانی و امور حقوقی اتاق تعاون ایران گفت: در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از بودجه ۱۴۰۱ میتوان تمهیدات خاصی نظیر افزایش سرمایه در گردش به میزان دو برابر وضعیت صنعت مرغداری و دامداریها و حذف سیاست قیمتگذاری دستوری از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا را در دستور کار قرار داد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایرنا، ارز 4200 تومانی از جمله سیاستهایی است که دولت دوازدهم برای مقابله با آثار سو تحریمها و کمک به قدرت خرید مردم از سال 1397 اجرای آن را آغاز کرد. با این حال این طرح با وجود صرف میلیاردها دلار نتوانست مانع از رشد قیمتها به ویژه در زمینه کالاهای اساسی شود.
بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی اعتقاد دارند که با حذف ارز 4200 تومانی، نه تنها از رانت و فساد موجود در آن جلوگیری خواهد شد بلکه دولت از راههای مختلف و غیرتورمی دیگر میتواند باعث افزایش قدرت خرید مردم شود.
«سیدرضا فاطمی امین» وزیر صنعت، معدن و تجارت در این رابطه گفته است: منافع حاصل از عرضه ارز 4200 به دلیل رانت به دست مردم نمیرسد و شاهد انحراف منابع در این بخش بودهایم.
وی با بیان اینکه تصمیمات اتخاذ شده در خصوص ارز 4200 تومانی از طریق سخنگوی دولت اعلام می شود، تصریح کرد: به طور کلی تخصیص این نرخ ارز با ایجاد رانت موجب عدم دسترسی مردم به یارانه ها شده است و شاهد هستیم که ارز 4200 برای خرید نهاده های دامی مانند ذرت، کنجاله و سویا پرداخت و این کالاها وارد کشور می شود اما کالاهای تولیدی مانند مرغ، تخم مرغ و لبنیات متناسب با آن عرضه نمی شود و انحراف منابع داریم.
به گزارش اتاق تعاون ایران، «مهرداد لاهوتی» معاون پارلمانی و امور حقوقی اتاق تعاون ایران در نشست فعالان اقتصادی حوزه کشاورزی بخش تعاون اظهار داشت: در صورت حذف ارز 4200 تومانی دولت میتواند تمهیداتی برای تولیدکنندگان فراهم کند.
وی ادامه داد: حذف محدودیت و ممنوعیت صادرات در اجرای ماده 23 قانون دائمی و همچنین افزایش یارانه دهک های پایین جامعه به طور کارت اعتباری تنها برای خرید گوشت، مرغ، شیر و تخم مرغ از دیگر تمهیداتی پیشنهادی به دولت است.
لاهوتی بیان داشت: براساس گزارش تولیدکنندگان مرغ، تخم مرغ وگوشت قرمز، در صورت حذف ارز 4200 تومانی، حداکثر افزایش قیمت ها در موارد پروتئینی چندان زیاد نخواهد بود.
در این نشست مشترک، موضوع حذف ارز 4200 تومانی در بودجه 1401 و بررسی تبعات و پیشگیری از اثرات آن در اقتصاد با حضور نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و فعالان اقتصادی حوزه کشاورزی بخش تعاون بررسی شد. همچنین در این جلسه به ظرفیت های تولید و میزان مصرف اشاره و اعضا گزارش مبسوطی در این خصوص ارائه کردند.
گفتنی است، استعداد ظرفیت تولید مرغ در کشور به میزان سه میلیون تن است اما از این رقم حدود 2میلیون و 200 هزار تن تولید و به مصرف می رسد. تولید تخم مرغ به میزان 900 هزار تن و به همین میزان نیز مصرف می شود یادآور می شور تولید شیر حدود 10میلیون تن برآورد می شود که نیاز کشور تامین می شود.