عصر بازار

سرنوشت تامین ارز پس از اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی

عصر اعتبار- سرانجام پس از حضور چند ساله و همراه با رانت‌های گسترده ارز ۴۲۰۰ تومانی در اقتصاد ایران، با آغاز اصلاح نظام پرداخت یارانه‌های پنهان و ارز ترجیحی قرار است تا تخصیص این ارز به واردکنندگان متوقف و مستقیم به مردم پرداخت و واردات کالاهای اساسی نیز مبتنی بر ارز نیمایی انجام شود.

سرنوشت تامین ارز پس از اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی
نسخه قابل چاپ
شنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۹:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایسنا، در حال حاضر دولت سیزدهم اصلاح یارانه‌های پنهان و ارز 4200 تومانی را کلید زده و روند پرداخت یارانه‌ها با مبالغ جدید آغاز کرده است که بر این اساس، یارانه جدید پرداختی جایگزین یارانه 45 هزار و 500 تومانی و معیشتی شده و این یارانه برای سه دهک اول با مبلغ 400 هزار تومان و دهک بین چهار تا 9 مبلغ 300 هزار تومان است. 

    این اصلاح که در راستای حذف رانت و فسادهای شکل گرفته در روند پیشین پرداخت یارانه‌ها به خصوص تخصیص ارز ترجیحی صورت گرفته، به معنی حذف ارز 4200 تومانی نیست بلکه این ارز که پیش از این به واردکنندگان پرداخت می‌شد، قرار است منابع آن مستقیم به مردم پرداخت خواهد شد.

    در این زمینه، گفته رئیس جمهوری نیز مبنی بر اینکه ارز ترجیحی حذف نشده بلکه آن را از اول زنجیره به آخر زنجیره که مصرف کننده باشند منتقل می‌کنیم، این موضوع را تایید می‌کند.

    ماجرای تصمیم دولت به اصلاح نظام یارانه‌ها و توقف تخصیص ارز 4200 تومانی به واردکندگان به این برمی‌گردد که ارز ترجیحی در سال 1397 در اقدامی عجیب برای تمامی واردات در دستور کار قرار گرفت و طول نکشید که صدای رانت و فساد آن بلند شد تا وقتی که لیست مشمولان به 25 قلم محدود و در دو سال اخیر برای هفت کالا حفظ شد. 

    اما در این فاصله حدود چهار ساله نیز با رشد قیمت ارز در بازار و سامانه نیما، رانت ارز 4200 نیز سنگین‌تر شد آنهم در شرایطی که کالای رسیده به دست مردم منطبق با نرخ ارز دریافتی نبود؛ بنابراین با گذشت زمان رانت این ارز و تصمیم برای حذف این فساد جدی‌تر می‌شد تا کنار گذاشته شدن ارز 4200 تومانی از چرخه اقتصادی ایران به صورت جدی در بودجه سالجاری مطرح و تصویب شد.

    براین اساس، به دولت اختیار داده شد تا نسبت به حذف ارز ترجیحی مشروط به پرداخت منابع حاصل از این امر به صورت نقدی یا کالابرگ اقدام کند که اکنون دولت این موضوع را به صورت تدریجی با پرداخت یارانه‌ نقدی جدید تا زمان فراهم شدن زیرساخت‌های لازم برای ارائه کالابرگ‌ها کلید زده است.

    فارغ از این، با اینکه گزارش دقیقی از تامین ارز واردات در سال 1397 با ارز4200 تومانی در دست نیست اما اعلام رئیس کل بانک مرکزی بیانگر این است که در سال‌های اخیر بیش از 70 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی برای واردات تخصیص داده شد.

    با آغاز اصلاحات در روند پرداخت یارانه‌ها، نحوه تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی حائز اهمیت است که توضیح رئیس کل بانک مرکزی در این زمینه حاکی از آن است که تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی در شرایط جدید تسهیل می‌شود و اصلاح ارز 4200 تومانی نیز به این وضعیت کمک می‌کند زیرا، در گذشته فقط بانک مرکزی تامین کننده ارز واردات کالاهای اساسی بود اما در شرایط جدید در سامانه نیما نیز تامین ارز خواهیم داشت.

    طبق گفته صالح‌آبادی با افزایش درآمدهای ارزی نسبت به گذشته و متنوع شدن کانال‌های تامین ارز در پی افزایش قیمت و میزان فروش نفت و فرآورده‌های نفتی،   مشکلی در تامین ارز به خصوص برای واردات کالاهای اساسی وجود نخواهد داشت.

    وی همچنین یکی از فواید اصلاح ارز 4200 تومانی را کاهش میزان واردات کشور می‌داند و رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز، اصلاح ارز ترجیحی و فروش ارز دولتی به نرخ نیمایی را عاملی برای جمع کردن ریال و حذف رانت اعلام کرده است.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۰
        • بازار امروز ۳۸۸
        • ۱۵
        • اعتبار امروز
        • شماره ۸ اعتبار امروز
        • شماره ۷ اعتبار امروز
        • شماره ۶ اعتبار امروز
        • شماره پنجم
        آخرین بروزرسانی ۱۲ ماه پیش
        آرشیو