عصر اعتبار- آمار بانک مرکزی درباره چکهای برگشتی در آبان امسال نشان میدهد که تعداد چکهای برگشتی ۲.۴ درصد افزایش و مبلغ آنها نیز ۲.۸ درصد کاهش داشته که استانهای گیلان و البرز خوشحسابترین استانها در وصول چک بودهاند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایسنا، تازهترین آماری که بانک مرکزی از جریان مبادلات چک منتشر کرده نشان میدهد که در آبان ماه سال جاری حدود هفت میلیون فقره چک به ارزشی حدود 367.9 هزار میلیارد تومان مبادله شده است که از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب 9.2 و 15.5 درصد نسبت به ماه قبل افزایش نشان میدهد.
از سوی دیگر، حدود 6.5 میلیون فقره چک با ارزشی بیش از 333.5 هزار میلیارد تومان از چکهای مبادلهای وصول شده است که از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب 9.8 و 17.8 درصد افزایش دارد.
در این بین، لازم به ذکر است که در ماه مذکور از کل تعداد و مبلغ چکهای مبادله شده به ترتیب 92.9 و 90.7 درصد وصول شده است.
البته، در کنار چکهای وصولی حدود 496 هزار فقره چک هم برگشت خورده که از نظر تعداد 2.4 درصد افزایش و مبلغ چکهای برگشتی 2.8 درصد کم شده است.
همچنین در این مدت، در استان تهران بیش از 2.2 میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر 184.7 هزار میلیارد تومان مبادله شده که بیانگر صدرنشینی استان تهران در مبادله چک در سطح کشور است.
چکهای وصول شده در تهران حدود 2.1 میلیون فقره به ارزشی بیش از 170.2 هزار میلیارد تومان و چکهای برگشتی حدود 146 هزار فقره به ارزشی بیش از 14.5 هزار میلیارد تومان گزارش شده است.
میزان چکهای برگشتی به تفکیک علل
علاوه بر این، در آبان ماه امسال حدود 478 هـزار فقـره چـک بـه ارزش بیش از 33 هزار میلیـارد تومان به دلایل کسری یـا نبود موجـودی برگشـت خورده که درواقـع از نظـر تعـداد 96.4 و از نظر ارزش نیز 96.3 درصد از کل چکهای برگشتی به دلایل کسری یا نبود موجودی بوده است.
از سوی دیگر، در استان تهران بیش از 139 هزار فقره چک به ارزش حدود 14 هزار میلیارد تومان به دلایل کسری یا نبود موجودی برگشت داده شده که در استان تهران از نظر تعداد 95.6 و از نظر مبلغ نیز 96.1 درصد چکهای برگشتی به دلایل کسری یا نبود موجودی به کل چکهای برگشتی بوده است.
همچنین، بررسی نسبت تعداد و ارزش چکهای برگشتی به کل چکهای مبادلهای نشان میدهد که بیشترین نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکهای مبادلهای در استان به ترتیب به استانهای کهگیلویه و بویراحمد (10.9 درصد)، کردستان (9.7 درصد) و چهارمحال بختیاری (9.2 درصد) اختصاص یافته است و استانهای گیلان (5.2 درصد)، خوزستان (6.3 درصد) و البرز و کرمانشاه و گلستان (هر کدام 6.5 درصد) پایینترین نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل تعداد چک های مبادلهای را به خود اختصاص دادند.
بیشترین ارزش چکهای برگشتی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان به ترتیب به استانهای کرمان ( 16 درصد)، کردستان ( 15.5 درصد) و آذربایجان غربی (14.2 درصد) اختصاص یافته است و استانهای گیلان (7.7 درصد)، البرز (7.8 درصد) و هرمزگان (8.7) درصد کمترین نسبت به ارزش چکهای برگشتی به کل چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصاص دادند.
طبق این گزارش، استان تهران با داشتن 142 هزار و 100 فقره چک برگشتی به ارزشی بیش از 14.5 هزار میلیارد تومان بیشترین تعداد و ارزش چکهای برگشتی را به خود اختصاص داده است.
از سوی دیگر، استان ایلام پس از مناطق آزاد (300 فقره چک برگشتی) با داشتن 400 فقره چک برگشتی به ارزش 22.1 هزار میلیارد تومان در آبان ماه کمترین تعداد و ارزش چکهای برگشتی در کشور را به خود اختصاص داده است.
علاوه بر این، بررسی وضعیت خوشحسابی استانها در تعداد و مبلغ چکهای وصول شده نشان میدهد که استانهای گیلان و البرز خوشحسابترین استانها در زمینه وصول چک بودند. میزان وصول چک در تهران و البرز بهترتیب 92.3 و 92.2 درصد بوده که استانهای تهران و هرمزگان با 92.1 و 91.3 درصد بعد از گیلان و البرز استانهای خوش حساب هستند.
همچنین، سهم استان کهگیلویه و بویراحمد در وصول چکها از نظر تعداد 89.1 درصد بوده که بدحسابترین استان در آبان ماه سال جاری در زمینه مبادله چک بوده است.