عصر اعتبار- دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با بیان اینکه حجم فروش کل نانو داروها ۵۳۰۰ میلیارد ریال و حجم صادرات آنها ۹ میلیون دلار است، حجم فروش نانو داروهای ضد سرطان در داخل نیز ۳۷۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است، گفت: این میزان فروش و صادرات مربوط به ۳ قلم داروی ضد سرطان است که تولید آن موجب کاهش هزینه ۷۰۰ میلیارد ریالی شرکتهای بیمهای شد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایسنا دکتر عماد احمدوند در نشست خبری امروز که در محل ساختمان ستاد نانو برگزار شد، با اشاره به اجرای پروژه تحلیل بازار نانو به طور سالانه، گفت: این بررسی و تحلیل را در تیرماه که سال مالی شرکتها به پایان رسیده است و در آخرین تحلیل وضعیت بازار نانو در سال 1401 انجام داده و تهیه کردیم.
وی با اشاره به بازار نانو داروی سرطان از سال 95 تا 1401، افزود: طبق برآوردهای ما در این بازه زمانی حجم فروش کل نانو داروها 5300 میلیارد ریال و حجم صادرات آن 9 میلیون دلار است. حجم فروش نانو داروهای ضد سرطان در داخل نیز 3700 میلیارد ریال برآورد شده است.
وی با بیان اینکه این میزان فروش و صادرات مربوط به 3 قلم دارو میشود، اظهار کرد: این داروها شامل سینا دوکسوزوم، پادینکس و پاکلینب میشود و عرضه این 3 دارو موجب کاهش هزینه 700 میلیارد ریالی شرکتهای بیمهای شد، چون تولید داخل موجب کاهش قیمت این داروها شده است.
به گفته وی با تولید این نانو داروها و کاهش واردات آنها، کاهش هزینه شرکتهای بیمهگذار از مجموع فروش داخلی این داروها در سال گذشته بیشتر بوده است.
احمدوند خاطر نشان کرد: محصولات نانو داروی ضد سرطان ایران در 7 سال گذشته از خروج بیش از 90 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرده است.
نحوه تحلیل نانو
دبیر ستاد نانو با اشاره به نحوه تحلیل بازار گفت: تا پایان سال 1401 تعداد 1428 محصول نانو به وسیله 350 شرکت فعال در این حوزه تجاری شده و از واحد ارزیابی و نظارت ستاد فناوری نانو، گواهی نانو مقیاس دریافت کردهاند. محصولات دارای نانو مقیاس آزمایشی از فهرست محصولات ارزیابی ما حذف شد.
احمدوند افزود: طبق این تحقیق تحلیل بازار، مجموع بازار فروش این محصولات در سال 1401 بیش از 30 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به سال گذشته 50 درصد رشد داشته است و همچنین بیش از 6 درصد از این بازار یعنی معادل 69 میلیون دلار را صادرات این محصولات تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: معادل ارزی بازار فروش محصولات نانویی ساخت ایران بر اساس متوسط روزانه نرخ دلار سال 1401 برابر 1125 میلیون دلار ارزیابی شده است.
احمدوند گفت: در دوره چهار ساله گذشته بازار محصولات نانو ساخت داخل از 4.4 هزار میلیارد تومان در سال 98 به 30.4 هزار میلیارد تومان در سال 1401 رسیده که متوسط رشد سالانه 90 درصد را در این دوره نشان میدهد که حدود 50 درصد بیشتر از متوسط نرخ تورم سالانه کشور در این دوره بر اساس اعلام رسمی مرکز آمار ایران بوده است.
ساخت و ساز پیشرو در فروش و صادرات
احمدوند خاطر نشان کرد: سه حوزه صنعتی ساخت و ساز، خودرو و نفت، گاز و پتروشیمی به ترتیب بیشترین سهم را از بازار محصولات نانو در سال 1401 داشتهاند.
دبیر ستاد توسعه نانو افزود: نزدیک به نیمی از بازار فناوری نانوی کشور مربوط به حوزه ساخت و ساز است، همچنین حدود 90 درصد از بازار دو حوزه بعدی یعنی خودرو و نفت و گاز را انواع نانوکاتالیستهای خودرو و نفت و پتروشیمی تشکیل میدهند.
احمدوند گفت: چهار فناوری نانو پوشش، نانو کاتالیست، نانو آمیزهسازی و پرداخت و عملیات سطحی بیشترین سهم را در تولید محصولات نانوی ساخت ایران دارند.
وی گفت: حدود 70 شرکت با حجم فروش نانوی بالای 100 میلیارد تومان در سال در کشور فعال هستند که 85 درصد از حجم بازار فناوری نانوی ایران را در اختیار دارند.
احمدوند افزود: در سال 1401 بیش از 69 میلیون دلار از محصولات نانوی ساخت ایران به 48 کشور در 5 قاره دنیا صادر شده است.
وی افزود: بیش از 80 درصد از صادرات محصولات نانو به ترتیب به کشورهای عراق، افغانستان، روسیه، ترکیه، گرجستان و آذربایجان بوده است.
احمدوند گفت: محصولات نانو داروی ضد سرطان ایران در 7 سال گذشته حدود 9 میلیون دلار صادرات داشتهاند و در همین مدت با تولید این داروها از خروج بیش از 90 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری شده است.
دبیر ستاد توسعه نانو افزود: باتولید این نانو داروها و کاهش واردات آنها، کاهش هزینه شرکتهای بیمهگذار از مجموع فروش داخلی این داروها در سال گذشته بیشتر بوده است.
وی یادآور شد: در حال حاضر حدود 70 درصد از کل نانوکاتالیستهای صنایع گاز و پتروشیمی ایران در داخل کشور تولید میشود.
احمدوند افزود: در حوزه نانو پوشش در سالهای اخیر 5 شرکت در تولید تجهیزات پوششدهی صنعتی نانو فعال بودهاند که با تولید این تجهیزات حدود 100 برابر محموع فروش این شرکت بازار ثانویه محصولات نانو پوشش از قبیل شیرآلات بهداشتی، کاشی، یراقآلات، چینی و بلورجات و مصنوعات فلزی توسعه پیدا کرده است.