عصر اعتبار- مدیرعامل یک شرکت بیمه اتکایی گفت: بعد از جنگ روسیه و اوکراین کشورهای مشترک المنافع آسیای میانه بهترین فرصت برای استفاده از بازار بیمه اتکایی ایران پیدا کردهاند.
به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار» به نقل از فارس، مصطفی کیایی در جمع خبرنگاران اعلام کرد: در حال حاضر سهم کل شرکتهای بیمه اتکایی غیر دولتی از قبول بیمههای اتکایی در کشور 10 درصد است و 90 درصد بازار بیمه اتکایی در اختیار دولت از طریق بیمه مرکزی و شرکت بیمه ایران قرار دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که وزیر اقتصاد اخیراً اعلام کرده بود، دولت قصد دارد کم کم از بازار بیمه اتکایی خارج شود و آن را به شرکتهای غیر دولتی واگذار کند، گفت: در این زمینه به نظر من باید یک شرکت قوی بیمه اتکایی غیر دولتی تشکیل شود و بقیه شرکتهای بیمه اتکایی در ذیل آن قرار گیرند. چون در حال حاضر با سرمایه 400 میلیارد تومانی هم میتوان اقدام به تأسیس یک شرکت بیمه اتکایی کرد، در حال یکه این ارقام نسبت به شرکتهای اتکایی خارجی اصلاً قابل توجه نیست.
کیایی این نکته را هم یادآور شد: قبل از انقلاب شرکت اتکایی ایشینری (بیمه اتکایی آسیایی) با سرمایه ایران و با همکاری سازمان ملل و ایران به عنوان بزرگترین سهامدار در تایلند تشکیل شد که قرار بود، برای کشورهای جنوب شرق آسیا خدمات بیمه اتکایی ارائه کند که الان سرمایهاش 200 میلیون دلار است. نیمی از سرمایه آن به میزان 100 میلیون دلار پرداخت شده است.
وی گفت: سهم دولت ایران در شرکت بیمه اتکایی آسیایی 35 درصد است و دو عضو هیأت مدیره دارد. حتی در برخی از سالها آقای همتی از ایران رئیس هیأت مدیره شرکت بیمه اتکایی ایشین ری (اتکایی آسیایی) بود. ما نامهای به وزیر اقتصاد فعلی و سابق نوشتیم که اگر دولت نمیتواند در وضعیت تحریم در قبال سرمایه خود در شرکت بیمه اتکایی آسیایی بهرهبرداری کند، ما حاضریم قسمتی از سرمایه دولت در آن شرکت خریداری و بواسطه تجربه بینالمللی خود، آن را به عهده بگیریم و بتوانیم در کشورهای جنوب شرق آسیا خدمات اتکایی در بخش قبولی و واگذاری ارائه کنیم.
وی افزود: در بحث بیمههای اتکایی هنر این نیست که فقط در داخل کشور کار کنیم و هرچه ریسکهای بیمهای بین کشورها و در دنیا توزیع شود، به نفع شرکتهای بیمهای است. به عنوان مثال اگر یک هواپیما توسط یک شرکت بیمهای تحت پوشش بیمه قرار گیرد و سقوط کند، یک شرکت به تنهایی نمیتواند خسارت آن را پرداخت کند، بلکه باید توزیع ریسک صورت گیرد.
مدیرعامل شرکت بیمه اتکایی امین گفت: ما در حال حاضر به اندازه یک بیست و پنجم بیمه ایران هم در بخش اتکایی نیستیم و حدود 3 تا 4درصد کل بیمه اتکایی کشور در اختیار ما است و همه شرکتهای خصوصی بیمه اتکایی کمتر از 10 درصد سهام بازار را در اختیار دارند.
کیایی در مورد سرمایه این شرکت عنوان کرد: ما با سرمایه 46 میلیون دلاری شروع کردیم، الان با توجه به نرخ دلار سرمایه ما حدود 20 میلیون دلار است که سرمایه ما براساس ریال حدود 500 میلیارد تومان میشود که در برنامه داریم که سرمایه ما به 800 میلیارد تومان افزایش یابد. الان برخی از شرکتهای بیمه اتکایی مانند ایران معین با سرمایه 800 میلیارد تومانی آغاز به کار کردهاند که این رقم هم سرمایه بالایی برای عملیات اتکایی به شمار نمیرود.
وی تأکید کرد: ما یک شرکت بیمه اتکایی قوی در کشور لازم داریم که حداقل 51 درصد سهم آن متعلق به بخش خصوصی باشد و سایر شرکتهای بیمه اتکایی دولتی و خصوصی بتوانند ذیل آن کار کنند.
کارشناس صنعت بیمه اظهار داشت: در روسیه شرکت RNRC است که کار بیمه اتکایی انجام میدهد و خدمات بیمه اتکایی به روسیه و کشورهای مشترکالمنافع آسیای میانه ارائه میکند، اما الان که روسیه درگیر جنگ شده است، کشورهای مشترکالمنافع تمایل همکاری با شرکتهای بیمه اتکایی ایران پیدا کردهاند و این بهترین فرصت برای ما است که بتوانیم خدمات اتکایی به کشورهای آسیای میانه ارائه کنیم.
کیایی گفت: بعد از تحولات اکراین و روسیه نامهای به بیمه مرکزی نوشتیم که اگر دولت پشتیبانی کند، میتوانیم به جای شرکت روسیهای، خدمات بیمه اتکایی به کشورهای مشترک المنافع ارائه کنیم.
وی افزود: ما از سیاست بیمه مرکزی پیروی میکنیم اما کشورهای آسیای میانه و مشترکالمنافع هیچ کدام تحریم نیستند. کار کردن در آسیای میانه مشکلات خاص خود را دارد، اما باید برویم و بازار آنها را به دست بیاوریم. آنها از نظر بیمه اتکایی از ایران بسیار ضعیفتر هستند.
مدیرعامل شرکت بیمه اتکایی امین عنوان کرد: شرکتهای اتکایی خودشان به صورت مستقیم پوشش بیمهای ارائه نمیکنند، بلکه معمولاً 30 درصد از حق بیمه را شرکتهای بیمه گر به عنوان کار مزد دریافت میکنند. بنابراین ما در گرفتن پرتفوی بیمهای نقش مستقیم نداریم.
وی گفـت: اگر حق بیمهها را نسبت به 10 سال مقایسه کنیم به خاطر تداوم تورم حق بیمهها کمتر از 10 سال قبل است، چون نرخ دلار بالا رفته است و رشد واقعی در صنعت بیمه اتفاق نیفتاده، بلکه تورم و افزایش نرخ دلار، ارزش شرکتهای بیمهای را بالا برده است.
کیایی گفت: با این وجود ما سعی میکنیم به سهامداران خرد سود بدهیم، به گونهای که 15 روز بعد از برگزاری مجمع سود سهامداران حقیقی را از طریق سجام به حسابشان واریز کردیم. در شش ماهه سال مالی جاری خود حدود 250 میلیارد تومان سود برای سهامداران خود به دست آوردیم. در حالی که حق بیمهای که گرفته بودیم 117 میلیارد تومان بود.
وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار فارس که چگونه ممکن است کل حق بیمه دریافت شده کمتر از سود باشد، افزود: شرکتهای بیمهای سرمایهگذاری میکنند و هیچ شرکت بیمهای در دنیا به علاوه و منهای 2 درصد در کلیه رشته های بیمه ندارد. در اکثر کشورها در بیمه خودرو میزان خسارتها صددرصد حق بیمهها است، اما شرکتهای بیمه با پولی که از مشتریان به دست میآورند، سرمایهگذاری میکنند و از محل عایدی سرمایهگذاری سود کسب میکنند. سهامدار خصوصی هم میخواهد با داشتن سهام بیمهای سود کند، امسال امید داریم 20 درصد قیمت سهام خود در بورس را به سهامداران سود بدهیم.
مدیرعامل شرکت بیمه اتکایی امین تأکید کرد: سودهای سهامداران خصوصی را از طریق سجام بلافاصله پرداخت میکنیم. مثلاً سال گذشته بعد از مجمع 15 روز طول کشید تا سود سهامداران را پرداخت کردیم حتی سود صندوقها را هم همان موقع پرداخت کردیم.
کیایی ادامه داد: متأسفانه عمده اقتصاد کشور ما دولتی است و شرکتهای خصوصی در واقع پوششی هستند. اکثر شرکتها به اسم خصوصی هستند، اما دولت در آنها سهامدار است.
وی در مورد گفته وزیر اقتصاد مبنی بر کاهش سهم دولت در بازار بیمه اتکایی عنوان کرد: هنوز دستوری در این زمینه به این شرکت ارائه نشده است.
مدیرعامل شرکت بیمه اتکایی امین این را هم گفت: براساس گفته رئیس کل سابق بیمه مرکزی شرکتهای بیمه ایرانی هر سال حدود 500 میلیارد دلار ریسک در اقتصاد کشور را پوشش میدهند. اکثر شرکتهای بیمهای در رشته بیمه شخص ثالث و درمان زیانده هستند. مگر اینکه بیمه مرکزی با گرفتن سهم اتکایی اجباری، در این زیانها سهیم است.
کیایی گفت:سرمایه لازم برای تأسیس یک شرکت بیمه اتکایی در حال حاضر 400 میلیارد تومان است که این سرمایه ناچیز است و پول یک خانه بزرگ در شمال تهران است، در حالی که در بحرین سه شرکت بیمه اتکایی وجود دارد که هر کدام 300 میلیون دلار سرمایه دارند و آنها فقط برای بحرین ایجاد نشدهاند، بلکه خدمات به اکثر کشورهای دنیا ارائه میکنند.
وی افزود: اگر ما هم یک شرکت بیمه اتکایی خصوصی قوی داشته باشیم مانند شرکت جیآیسی هند که با سرمایه دولت تشکیل شد، اما اکنون خصوصی شده و به سوددهی رسیده است. بنابراین اگر ما هم شرکت بیمه اتکایی قوی داشته باشیم میتوانیم خدمات بیمه به کشورهای خارجی هم ارائه کنیم و سودده باشیم.
مدیرعامل شرکت بیمه اتکایی امین اظهار داشت: کشور چین از نظر بیمه اتکایی یکی از بزرگترین بیمه اتکایی جهان را دارد، ولی با ما همکاری ندارد.
وی گفت: اگر مراودات بانکی درست شود، میتوان با شرکت جی آی سی هند همکاری اتکایی در زمینه قبول و واگذاری اتکایی داشته باشیم.