عصر اعتبار- در ۸۲ جلسه حراج سکه منتهی به سال ۱۴۰۳ مرکز مبادله ایران، در مجموع بیش از ۹۴۳ هزار قطعه از انواع سکه طلا معامله شده است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایبنا، بانک مرکزی حراج سکه طلا را از 13 اسفندماه 1402 در مرکز مبادله ارز و طلای ایران آغاز کرد و تا پایان اسفندماه 1403 با برگزاری 82 مرحله حراج، در مجموع بیش از 943 هزار قطعه از انواع سکه طلا توسط بیش از 110 هزار ایرانی در سطح کشور معامله شد.
بانک مرکزی اولین جلسه حراج سکه در مرکز مبادله ایران را با عرضه ربع سکه ضرب سال 1386 برگزار کرد و عرضه نیم سکه از تاریخ 21 اسفند 1402 و تمام سکه از 22 اسفند 1402 آغاز شد. در مجموع در 82 حراج شاهد عرضه ربع سکه، در 57 حراج نیم سکه و در 77 حراج شاهد عرضه تمام سکه بودهایم.
در این 82 جلسه حراج، 455 هزار و 671 قطعه ربع سکه، 118 هزار و 258 قطعه نیم سکه و 369 هزار و 798 قطعه تمام سکه معامله شده است. در مجموع نیز 943 هزار و 727 قطعه انواع سکه به فروش رسیده است.
هدف بانک مرکزی از برگزاری حراج سکه چیست؟
هدف اصلی بانک مرکزی از حراج سکه در مرکز مبادله ایران کمک به تنظیم بازار و کنترل قیمتها و پاسخ به تقاضای مردم در این زمینه است. بانک مرکزی با توجه به وظیفه خود در مدیریت و کنترل بازار ارز و با در نظر گرفتن اینکه بازار طلا یک بازار موازی برای بازار ارز به شمار میرود، حراج انواع شمش و سکه طلا را در مرکز مبادله ایران برگزار میکند.
یکی از اقدامات موثر بانک مرکزی در سال 1403 برای ایجاد آرامش در بازارها، حضور موثر در بازار طلاست. بانک مرکزی با اقداماتی از قبیل برگزاری حراج سکه و شمش طلا و همچنین پیشفروش سکه نه تنها از ایجاد التهاب و افزایش انتظارات تورمی جلوگیری کرد، بلکه با پاسخ به تقاضای مردم، نسبت به حفظ ارزش سرمایههای خرد اطمینانخاطر ایجاد کرد.
خریداران و فروشندگان حراج سکه
خریداران حراجهای سکه مرکز مبادله ایران، تمام افراد حقیقی با تابعیت ایرانی بالای 18 سال هستند و فروشنده این حراجها بانک مرکزی است. در این حراجها، تخصیص سکه طلا بر مبنای اولویت قیمت-زمان و بر اساس قیمت پیشنهادی متقاضی خرید در هر سفارش انجام میشود.
متقاضیان باید در مدت زمان تعیین شده در آگهی حراج و پیش از آغار جلسه معادل 100 درصد ارزش ریالی سفارشات خود را بعلاوه کارمزد از طریق درگاه پرداخت اینترنتی به کیف پول خود در سامانه حراج واریز کنند.
مزایای حراج این فلز گرانبها
مهمترین مزیت حراج سکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، تامین تقاضای مورد نیاز در بازار طلا و کاهش حباب سکه است. مدیریت بازار طلا و سکه به عنوان بازار موازی بازار ارز، اقدام مناسبی است که مدیریت بازار ارز را تسهیل میکند. عرضه سکه طلا از طریق حراج سکه در مرکز مبادله ایران، بستری امن، شفاف و مطمئن را برای معاملات سکه فراهم کرده است که علاوه بر مزیتهای ویژه برای خریداران، امکان نظارت بهتر بانک مرکزی را نیز محقق میسازد.
شرکت در حراج سکه مرکز مبادله ایران برای تمام اشخاص حقیقی با تابعیت ایرانی بالای 18 سال امکانپذیر است. افراد میتوانند از طریق مراجعه مستقیم به سامانه معاملات سکه مرکز مبادله ایران و ثبتنام در سامانه، در حراجها شرکت کنند.
در حراجهای سکه مرکز مبادله ایران، تمام انواع سکه بر اساس اطلاعیه قابل عرضه است. تخصیص سکه در حراجهای مرکز مبادله ایران بر اساس اولویتبندی بر اساس بالاترین قیمت پیشنهادی انجام میشود و در صورت برابری قیمتها، مرتبسازی سفارشها بر اساس اولویت زمانی تخصیص پیدا میکند. این روش موجب شفافیت بالاتر و کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضا خواهد شد.
برگزاری حراج سکه، نه تنها به تنظیم بازار و کنترل قیمتها و حباب قیمتی کمک میکند، بلکه به عنوان ابزاری مؤثر برای پاسخ به تقاضای مردم و حفظ ارزش سرمایههای خرد عمل میکند. با ایجاد بستری امن و شفاف برای معاملات سکه، بانک مرکزی توانسته است از نوسانات بازار جلوگیری کرده و به آرامش اقتصادی کمک کند.
علاوه بر این، مشارکت افراد حقیقی در این حراجها، فرصتی مناسب برای سرمایهگذاری و تأمین تقاضای بازار طلا فراهم میآورد. این روند، به تسهیل مدیریت بازار ارز و طلا کمک کرده و موجب افزایش اعتماد عمومی به سیاستهای پولی بانک مرکزی میشود. در نهایت اینکه، حراج سکه به عنوان یک ابتکار مثبت، زمینهساز توسعه پایدار و متوازن در بازارهای مالی کشور خواهد بود.