عصر اعتبار- وزارت کار سامانه تلفنی ۰۲۱۶۳۶۹ را جهت ارائه شکایات و گزارشهای مردمی در خصوص بکارگیری نیروهای خارجی غیر مجاز توسط کارفرمایان اعلام کرد.
به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار» به نقل از ایسنا، کارشناسان اقتصادی با هشدار نسبت به پیامدهای ورود بی رویه اتباع بیگانه غیرمجاز به کشور، اشغال فرصتهای شغلی جوانان جویای کار توسط مهاجرین را از جمله این پیامدها عنوان میکنند.
علیرغم تلاش بسیار دستگاههای نظارتی برای کنترل و اعمال سختگیری بر مرزها، در طول سه دهه گذشته اشتغال اتباع بیگانه غیرمجاز به یکی از چالشهای بازار کار ایران تبدیل شده و پیامدها و ناهنجاریهایی را به دنبال داشته است.
مطابق قانون کار، اتباع بیگانه ای که فاقد پروانه کار، پروانه کار موقت یا کارت کار موقت باشند، اجازه اشتغال در کشور را ندارند و درصورت اشتغال کارفرمای آنها متخلف محسوب شده ومشمول جریمه خواهد بود.
بر همین اساس، سامانه تلفنی 0216369 از سوی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی برای مقابله با اشتغال اتباع خارجی غیرمجاز اعلام شده و آماده دریافت شکایات و گزارشهای مردمی در این خصوص است.
اقدام وزارت کار در راستای جلب مشارکت مردمی برای صیانت از نیروی کار ایرانی و برخورد با کارفرمایان متخلفی است که در بکارگیری نیروی کار مورد نیاز از اتباع غیرمجاز استفاده می کنند.
علی حیدری ـ کارشناس حوزه کارـ ورود غیرقانونی نیروهای کار فاقد مجوز به کشور را موجب تحمیل هزینههای بسیار و کاهش ظرفیت اشتغال کشور می داند.
وی می گوید: در شرایطی که با آمار بالای بیکاری فارغ التحصیلان و افراد جویای کار مواجه هستیم، شایسته نیست کارفرمایان تنها برای فرار از پرداخت حق بیمه و دادن دستمزد پایین، نیروی کار خارجی غیر مجاز را به خدمت بگیرند.
به گفته این کارشناس حوزه کار، در مشاغلی که متقاضی کار دارد و اساسا نیروی کار ایرانی قادر به انجام آن است، نباید از اتباع خارجی آن هم غیرمجاز استفاده و بازار کار را دچار مشکل کرد.
حضور یک میلیون و 250 هزار تبعه غیرمجاز در کشور
مهرماه امسال، مدیر کل امور اتباع وزارت کشور از حضور یک میلیون و 250 هزار تبعه غیرمجاز در کشور خبر داده و گفته بود:"حدود 800 هزار نفر از اتباع دارای کارت آمایش و حدود 970 هزار نفر دارای رسید سرشماری هستند.
مطابق بند (ج) ماده 11 قانون تنظیم بخشی از درآمدهای دولت، هر کارفرمایی که به صورت غیرمجاز از نیروی کار خارجی استفاده و یا در مشاغلی به جز شغل تعیین شده در پروانه کار اقدام کند، به پنج برابر حداقل دستمزد جریمه می شود.
تعیین مبلغ جریمه بر اساس مصوبه شورای عالی کار در خصوص حداقل دستمزد سال 1400 و با توجه به تعیین حداقل دستمزد روزانه صورت می گیرد که بنا بر اعلام اداره کل اشتغال اتباع خارجی وزارت کار، رقم جریمه امسال چهار میلیون و 425 هزار و 825 ریال برای هر روز اشتغال نیروی کار خارجی غیرمجاز است.
به گزارش ایسنا، مطابق ماده 181 قانون کار هرگونه به کارگیری اتباع خارجی در واحدهای کارگاهی ممنوع و صراحتا اعلام شده کارفرمایانی که اتباع بیگانه فاقد پروانه کار را به خدمت بگیرند یا در کاری غیر از آنچه در پروانه کارشان ذکر شده بپذیرند، برابر قانون از 91 روز تا 180 روز حبس و پرداخت چند برابر دستمزد یک کارگر جریمه میشوند.