عصر اعتبار- معاون امور بانک، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد با اشاره به پرداخت سههزار هزار میلیارد تومان تسهیلات جدید تا آذر ماه امسال، گفت: ۲ هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان از این تسهیلات مربوط به کسب و کارها و ۴۷۷ هزار میلیارد تومان مربوط به مصرف کننده نهایی و خانوارها است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از ایرنا، «سیدعباس حسینی» در گفتوگویی اظهارداشت: بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی در آذرماه حجم نقدینگی کشور پنج هزار و 900 هزار میلیارد تومان، تقریبا به همان میزان حجم سپردههای بانکی در کل شبکه بانکی پنجهزار و 800 هزار میلیارد تومان است و مانده تسهیلات بانکی با کسر 10 درصد سپرده قانونی بانک مرکزی تقریبا همین مقدار را در سپردهها داریم، بنابراین میزان نقدینگی و مانده سپردههای بانکی و تسهیلات پرداخت شبکه بانکی درپایان آذرماه امسال چیزی نزدیک به همان 6 هزار همت (هزار میلیارد تومان) است که نشان میدهد کل نیازمندیهای کشور در بخش تسهیلات پرداخت شده است.
وی ادامه داد: مجموعه تسهیلات بانکی در آذر 1401 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 32 درصد رشد داشته است و در سپردهها نیز 31 درصد افزایش داشتهایم که نشان میدهد این رشد با تناسب در حال انجام است.
حسینی گفت: از این مبلغ سههزار هزار میلیارد تومان تسهیلاتی جدید است که در سال 1401 در این مقطع پرداخت شده است؛ یعنی از این 6 هزار هزار میلیارد تومان بخشی استمهالها و کمک به پرداختهای قبلی برای تولید است، بخشی هم برای سرمایه جاری راه اندازی کسب و کارها است.
وی درباره اینکه 50 درصد از مانده تسهیلات مربوط به سال گذشته است، گفت: این موارد مربوط به استمهال پرداختهایی است که انجام میشود تا امکان حفظ اشتغال کشور نیز فراهم شود و همین سه هزار هزار میلیارد تومان که مربوط به پرداختهای جدید است که 42 درصد بیشتر از آن رقمی است که در سال گذشته و در همین مدت در شبکه بانکی پرداخت شد.
وی با بیان اینکه شبکه بانکی در کل تسهیلات پرداختی هم 33 درصد افزایش داشته است، افزود: این یعنی شبکه بانکی درباره نیازهای جدید هم توانسته نسبت به سال گذشته به مراتب بیشتر و بهتر عمل کند.
معاون وزیراقتصاد گفت: حدود 2500 هزار میلیارد تومان از این تسهیلات جدید مربوط به کسب و کارها است و 477 هزار میلیارد تومان حدود 16 درصد مربوط به مصرف کننده نهایی و خانوارها است.
حسینی تأکید کرد: برای اولین بار حجم قابل توجهی از شبکه بانکی توانسته به نیازهای آحاد جامعه بپردازد که در سنوات گذشته چنین عددی نداشتیم؛ رشدی که در این موضوع داشتهایم 44 درصد است.
معاون وزیراقتصاد تصریح کرد: هدایت نقدینگی هم در راستای تامین نیازهای تولیدکنندگان جهتگیری پیدا کرده و هم به نیازهای خرد جامعه توجه میکند.
وی با استناد به گزارش بانک مرکزی گفت: از 2500 هزار میلیاردتومانی که برای کسب و کارها پرداخت شده، نزدیک به 1900 هزار میلیارد تومان آن برای سرمایه در گردش پرداخت شده است که کارکرد آن حفظ اشتغال موجود و تامین مواد اولیه برای کسب و کار و بنگاههای بزرگ اقتصادی و فعالان اقتصادی است.
به گفته حسینی، توجه و تاکید شبکه بانکی حفظ اشتغال و کمک به تولید کشور است.
وی درباره ترکیب پرداخت تسهیلات به کسب و کارهای مختلف هم توضیح داد: بیشترین سهم یعنی 33.7 درصد به بخش خدمات، بعد از آن 29.8 یعنی نزدیک 30 درصد بخش صنعت و معدن، 7.8 درصد بخش بازرگانی، نزدیک هفت درصد به بخش کشاورزی اختصاص داشته است.
حسینی همچنین درباره تسهیلات بدون ضامن هم گفت: دور کردن شبکه بانکی از انتخاب سلیقهای و همچنین تامین نیازهای خرد و کلان جامعه در دستور کار بوده و در موضوع هدایت نقدینگی هم در حجم تسهیلات و هم درباره مدیریت تسهیلات، تلاش شده نیازها پاسخ داده شود.
معاون بانکی وزیراقتصاد با اشاره به برگزاری نشستی که دراوایل دولت سیزدهم از سوی رئیس جمهور با مدیران شبکه بانکی برگزار شد یادآوری کرد: بنابر آنچه مدیران بانکی گفتند قریب به 10 سال بود که چنین جلسهای برگزار نشده بود؛ رئیس جمهور در آنجا فرمانی داشتند که پرداخت تسهیلات خرد باید تسهیل شود.
وی گفت: سال گذشته عدد تسهیلات خرد 100 میلیون تومان بود که امسال به 200 میلیون تومان افزایش پیدا کرد؛ پرداخت تسهیلات با حداقلهای وثیقه و حتی بدون وثیقه با اعتبارسنجی در همان جلسه تصمیم گیری و بلافاصله اجرا شد.
وی یادآور شد: از اول بهمن ماه سال گذشته تا 15 دی ماه بیش از یک میلیون و 433 هزار نفر با رقم 53 همت توانستهاند وام خرد بدون ضامن دریافت کنند.وی افزود: درباره تسهیلات ازدواج هم از اول سال تا 30 دی 775 هزار نفر موفق شدهاند تسهیلات ازدواج را به مبلغ 107 هزار میلیارد تومان دریافت کنند.
وی با اشاره به اینکه منابع قرضالحسنه باید در همان حوزه پرداخت شود، گفت: بیش از 119 درصد یعنی بیش از 20 درصد منابع قرضالحسنه در حوزه تسهیلات قرضالحسنه پرداخت میشود.
معاون وزیر اقتصاد با اشاره به پیگیری گزینه های مختلف برای هدایت اعتبارات در وزارت اقتصاد تاکید کرد: باید به سمت شفافیت حرکت کنیم و مردم بدانند تسهیلات چگونه پرداخت میشود به ویژه پرداخت تسهیلات کلان را رصد کنند و چنانچه مسیر پرداخت درست نیست افشاگری اتفاق بیفتد و زیر ذرهبین قرار بگیرد.
صورتهای مالی بانکها در سال 1400 پس از برگزاری مجمع منتشر میشود
وی افزود: این افتخار را داریم که وزارت امور اقتصادی و دارایی برای اولین بار در تاریخ شبکه بانکی چند کار خوب در حوزه شفافیت انجام داد؛ همزمان با تشکیل دولت، انتشار صورتهای مالی بانکها و بیمهها، بیمه مرکزی، بیمه ایران و کل بانکهای دولتی انجام شد که در تاریخ نظام بانکی نداشتیم که صورتهای مالی بانکها به اطلاع عموم مردم آحاد جامعه منتشر شود.
معاون وزیر اقتصاد بیان کرد: برای اولین بار در سال گذشته صورتهای مالی سال 99 و 98 ارائه شد به مجرد اینکه مجمع 1400 برگزار شد، صورتهای مالی بانکها دوباره در کدال منتشر شد.
وی افزود: این آرزو که هر فردی بتواند به راحتی و بدون نیاز به هیچ دغدغه تأمین مالی چه خرد و کلان شود از طریق انتشار صورتهای مالی و انتشار ابر بدهکاران بانکی که خط قرمز خیلی از زمان ها بوده دنبال میشود و در این دوره موفق شدیم که آن را قبل از اینکه برای سال 1400 تبدیل به قانون و تکلیف بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی شود، این اقدامات را انجام و مسیر شفافیت را طی کنیم.
ممنوعیت پرداخت تسهیلات خرد صحت ندارد
معاون بانکی وزیر اقتصاد منع شدن شبکه بانکی از پرداخت تسهیلات را رد کرد و گفت: البته محدودیتهایی ایجاد شده است چرا که بخشی از دلایل تورم افزایش نقدینگی و پایه پولی است و یکی از جاهایی که منجر به افزایش نقدینگی و پایه پولی می شود تسهیلات بانکی و خلق پول شبکه بانکی است و مرکزی برای مدیریت این موضوع کنترل ترازنامه بانک ها را از طریق تعیین پرداخت تسهیلات هدفمند و محدود دنبال میکند.
حسینی افزود: شبکه بانکی نیز با سیلی از تقاضا مواجه شده که بخشی واقعی و بخشی غیر واقعی و بخشی ناشی از افزایش قیمتها در مواد اولیه تولید و تورم خارج از کشور اتفاق افتاده است.
وی تاکید کرد: بنابراین ناچار هستیم برای مهار تورم با اولویت سنجی نسبت به پرداخت تسهیلات اقدام کنیم تا هم نیازهای واقعی به تسهیلات تامین شود و هم به تورم دامن زده نشود.
معاون بانکی وزیر اقتصاد گفت: در آخرین جلسه وزیر اقتصاد با مدیران شبکه بانکی تاکید بر این شد که در دو ماه پایانی سال تسهیلات خرد به مردم پرداخت و دغدغه مردم از این جهت رفع شود.
وی همچنین به تغییر راهکارهای اعتبار سنجی از پیشینی به پسینی گفت: یعنی به سمت این برویم که بتوانیم رفتار آتی که افراد دارند را ارزیابی کنیم که البته این تغییر در حال انجام است.
حسینی به اصلاح ساختار بانکها، افزایش سرمایه بانک قرض الحسنه مهر ایران، بهبود شاخص های بانکی در این بانک که زیرمجموعه وزارت اقتصاد است و همچنین خروج داراییهای مازاد بانکها از رکود اشاره کرد و افزود: برای اولین بار در کمتر از یک سال و چند ماه در دولت موفق شدیم که نزدیک به 94 هزار میلیارد تومان نسبت به اصلاح و افزایش سرمایه بانکهای تحت مدیریت وزارتخانه اقدام کنیم و این اقدام به تقویت بیشتر در خدمت رسانی به تامین مالی تولید و نیازهای خرد جامعه کمک میکند.
وی همچنین گفت: در چهار سال گذشته شبکه بانکی 68هزار میلیارد تومان فروش داراییها داشته است.