عصر بازار

بانک‌های پذیرنده به ازای جذب هر۱۰ هزارتومان چقدر کارمزد پرداختند؟

عصر اعتبار- میانگین کارمزد پرداختی بانک‌های پذیرنده به ازای جذب هر ۱۰ هزار تومان در اردیبهشت ماه ۹۷ با کاهش ۲۴.۸۶ درصدی نسبت به ماه گذشته مواجه شده و از ۱۴۹.۳۴ ریال به ۱۱۲.۲۴ ریال رسید.

بانک‌های پذیرنده به ازای جذب هر۱۰ هزارتومان چقدر کارمزد پرداختند؟
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۱۲ تير ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۳:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصر اعتبار» به نقل از ایبِنا، کارمزد تراکنش‌های خرید بر عهده بانک‌های پذیرنده است، از اینرو در این گزارش میزان کارمزد پرداختی هر بانک پذیرنده به ازای جذب هر 100 هزار ریال تراکنش پذیرش‌ شده، مورد بررسی قرار می‌گیرد.

    بر اساس اطلاعات جدول فوق، در اردیبهشت‌ماه سال 97 به‌ طور متوسط بانک‌های پذیرنده با 24.86 درصد رشد منفی نسبت به ماه گذشته میزان 112.24 ریال از هر 100 هزار ریال مبلغ جذب‌ شده را به‌ عنوان کارمزد پرداخت کرده‌اند که در میان بانک‌های پذیرنده، بانک صنعت و معدن، توسعه صادرات، قوامین و مسکن به ترتیب با پرداخت 39.72، 44.97، 55.06 و 55.46 ریال از هر صد هزار ریال مبالغ جذب‌ شده کمترین و بانک‌های خاورمیانه، پست‌ بانک، پارسیان و موسسه کوثر به ترتیب با پرداخت 230.67، 200.33، 190.19 و 186.17 ریال بیشترین مبلغ کارمزد را به ازای هر صد هزار ریال مبلغ جذب‌ شده پرداخت کرده‌اند.

    بر اساس این گزارش، با توجه به این موضوع که عامل موثر در پرداخت کارمزد تراکنش‌های خرید، هم تعداد و هم بازه مبلغی تراکنش‌ها است، از اینرو بانک‌هایی که نسبت کارمزد کمتری به ازای جذب هر 100 هزار ریال تراکنش داشته‌اند، متوسط مبلغ بالاتری به ازای هر تراکنش نسبت به سایر بانک‌ها داشته‌اند یا به عبارتی مبلغ تراکنش بیشتری به ازای تعداد تراکنش‌های مشابه با سایر بانک‌ها، از پذیرندگان خود دریافت کرده‌اند.

    بر اساس اطلاعات جدول فوق، اختلاف متوسط کارمزد پرداختی بین بانک‌ها با کمترین و بیشترین متوسط، 2.83 برابر است. بدین معنا که بانک خاورمیانه به نسبت هر 100 هزار ریال مبلغ تراکنش خرید جذب‌ شده 2.83 برابر بانک صنعت و معدن کارمزد پرداخت کرده است. از اینرو بانک‌هایی مثل صنعت و معدن، توسعه صادرات، قوامین و مسکن در اردیبهشت‌ماه در فرآیند بازاریابی و نصب ابزار برای صاحبان حساب، اثربخش عمل کرده‌اند.

    کارمزد پرداختی بانک‌های پذیرنده به ازای هر 100 هزار ریال تراکنش خرید از ابزار کارت‌خوان‌های فروشگاهی با احتساب هزینه اجاره‌بها

     

    با توجه به این مهم که کارمزد پرداختی تنها هزینه‌ای نیست که بانک‌های پذیرنده متقبل می‌شوند و بانک‌ها در ازای نصب هر ابزار کارت‌خوان‌های فروشگاهی نیز مبلغی به‌ عنوان اجاره بهاء و پرستاری ابزارهای کارت‌خوان‌های فروشگاهی به شرکت‌های PSP می‌پردازند و این رقم به ازای ابزارهای مختلف متفاوت است. اما در این گزارش بر اساس اطلاعات موجود از بانک‌ها، با فرض اجاره متوسط 300 هزار ریال، هزینه پرداختی بانک‌ها به ازای هر 100 هزار ریال مبلغ پذیرش‌شده محاسبه‌ شده است. بدین معنا که تعداد ابزار کارت‌خوان‌های فروشگاهی نصب‌شده تراکنش دار در هر ماه به ازای هر بانک ضرب‌ در سیصد هزار ریال به‌ اضافه کل مبلغ کارمزد پرداخت‌شده، تقسیم‌ بر کل مبالغ پذیرش‌شده بانک در واحد صد هزار ریال شده است.

    بر اساس آمار جدول فوق، احتساب میزان اجاره‌ بهای هر ابزار کارت‌خوان فروشگاهی منجر به افزایش میزان کارمزد پرداختی در بانک‌ها شده است. از اینرو به‌ طور متوسط کل بانک‌ها مبلغ جمع کل اجاره و کارمزد پرداختی 117.30 ریال در اردیبهشت‌ماه 97 به ازای هر صد هزار ریال مبلغ پذیرش‌شده پرداخت کرده‌اند. در اردیبهشت‌ماه 97 به ترتیب بانک‌های خاورمیانه با پرداخت 87.45 ریال هزینه (کارمزد + اجاره‌بها)، توسعه صادرات با پرداخت 128.37 ریال هزینه، صنعت و معدن با پرداخت 137.60 ریال هزینه و با پرداخت 138.64 ریال هزینه کمترین هزینه را به ازای جذب هر صد هزار ریال تراکنش خرید پذیرش‌شده داشته‌اند.

    بر اساس این گزارش، به ترتیب بانک‌های پذیرنده حکمت ایرانیان با 930.89 ریال هزینه (اجاره‌بها + کارمزد)، پارسیان با 596.67 ریال هزینه، پست‌بانک با 481.90 و موسسه اعتباری کوثر با 478.92 ریال بیشترین هزینه را به ازای جذب هر صد هزار ریال تراکنش خرید پذیرش کرده‌اند.

    اهمیت مبلغ اجاره‌بها ابزار کارت‌خوان در اقتصادی بودن صنعت پرداخت برای بانک‌ها نقش مؤثری دارد، از اینرو باید این هزینه نسبت به رسوبی که بانک از موجودی پذیرندگان به دست می‌آورد باید توجیه‌پذیر باشد. در صورتی‌ که بانک موفق به جذب رسوبی بیشتر از این مبلغ به ازای هر صد هزار ریال نشود، کاربرد ابزار کارت‌خوان فروشگاهی برای بانک مقرون‌ به‌ صرفه نخواهد بود. در این روند نحوه بازاریابی بانک‌ها و شرکت‌های PSP اهمیت دوچندانی دارد.

    انتخاب پذیرندگان اثربخش به معنی انتخاب پذیرندگانی است که از گردش کافی موجودی به جهت تامین رسوب موردنظر بانک برخوردار هستند. بنابراین بهتر است بانک‌ها بخشی از هزینه‌های اجاره‌بها و نگهداری ابزار کارت‌خوان خود را از پذیرندگانی که گردش موجودی کافی به جهت تامین هزینه‌های بانک ندارند دریافت کرده و امتیاز تقبل هزینه اجاره و پشتیبانی ابزارهای کارت‌خوان را فقط برای پذیرندگان که از گردش موجودی کافی برخوردارند در نظر بگیرند.

    برچسب ها
    پورسعید خلیلی